Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nevyužívaná harrachovská celnice se nevydražila. Město aukci zopakuje

Nevyužívanou celnici na česko-polské hranici v Harrachově na Jablonecku se vydražit nepodařilo, žádný zájemce nepřihodil. Vychází to z informací na stránkách společnosti Gavlas www.internetove-drazby.cz , která elektronickou aukci pro město zajišťovala. Za areál o rozloze 9000 metrů čtverečních a zchátralé budovy chtělo město nejméně 59,7 milionu korun. Radnice plánuje aukci zopakovat, nejprve chce ale změnit územní plán.

Celnici postavenou v 70. letech minulého století ze žuly a betonu získal Harrachov v roce 2008 bezúplatně od státu. V nájmu tam byly v minulosti herna a freeshop s potravinami, řadu let už je ale celnice nevyužívaná a chátrá. „Máme posudek, který říká, že je to skoro neopravitelné," řekl již dříve místostarosta Tomáš Vašíček.

Bylo zde casino i obchod, teď harrachovská celnice chátrá. Město ji chce prodat

Asi šedesát milionů korun by Harrachov rád získal za objekt opuštěné celnice na hranicích s Polskem. Objekt půjde do elektronické aukce, která proběhne na stránkách společnosti Gavlas www.internetove-drazby.cz od 29. července do 2. srpna.

Využití pro celnici město nemá a pokusy předchozího harrachovského vedení vrátit objekt státu skončily neúspěchem. Radnice tak za 11 milionů dokoupila související pozemky a pro bezmála hektarový areál hledá investora.

„Ukázalo se, což jsme předpokládali, že budeme muset udělat změnu územního plánu tak, aby ti investoři nešli do rizika," doplnil Vašíček. Zastavitelnost pozemku je podle něj dnes územním plánem omezena na 15 procent rozlohy pozemku, což potenciálním investorům k výstavbě hotelu nestačí. Zvýšit by se tak měla zhruba na 50 procent a umožnit chce město i podzemní garáže a vyšší stavbu, než je tam dnes. Hotové by to podle Vašíčka mohlo být do konce letošního roku, záležet ale bude také na výsledku zářijových komunálních voleb.

Nový majitel bude muset budovy zbourat, podle Vašíčka jde ale o velmi lukrativní pozemky jen 400 metrů od nového rekreačního areálu v polských Jakušicích. V budoucnu by měla areál s polskou stranou i s Harrachovem propojit cyklostezka. Harrachov navíc dnes nenabízí žádné volné pozemky, na nichž by se dalo stavět, a objektů, místo kterých by bylo možné postavit nové hotely nebo domy s rekreačními byty, už v horském středisku mnoho není. „A na zelené louce tady nikdo výstavbu nepovolí," dodal Vašíček.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Investuj pod Ještědem

Štítky ČR, reality, správa, internet, aukce, Harrachov, dražba, územní plán, pozemek, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužívaná harrachovská celnice se nevydražila. Město aukci zopakuje  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.