Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jablonci chtějí do konce příštího roku vyměnit polovinu osvětlení ulic za LED

V Jablonci nad Nisou chtějí do konce příštího roku vyměnit více než polovinu lamp veřejného osvětlení za úsporné LED zdroje. Podle předběžných odhadů to přijde na zhruba 40 milionů korun, z toho více než 40 procent by mohly pokrýt dotace.

Radnice si nechala projekt modernizace veřejného osvětlení zpracovat před třemi lety. Původně byl rozložený do deseti let, kvůli strmému růstu cen energií se ho ale rozhodli dokončit rychleji. Informovala o tom mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Letos měly technické služby v plánu vyměnit 600 zdrojů za úspornější, radnice na to dala z vlastního osm milionů korun. Teď město přidá další milion, za který jsou služby schopné do konce roku vyměnit ještě dalších 70 světel. Radnice teď také hledá dodavatele pro výměnu dalších 883 zdrojů, na projekt za více než deset milionů získal Jablonec 8,2 milionu z programu ministerstva průmyslu a obchodu. Uzávěrka přihlášek je 13. října. Pokud vše dobře půjde, měla by výměna začít v listopadu, hotovo má být do jednoho roku.

Modernizaci osvětlení urychlila krize

Vybrali jsme místa, kde můžeme mít největší úspory. Je to hlavně Pražská ulice, Podhorská a střed města, kde bylo osvětlení v téměř havarijním stavu. Úspory by měly být přes 280 000 kilowatthodin," řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). A hned v lednu příštího roku chce podle něj radnice žádat o dotaci na výměnu další tisícovky světelných míst zhruba za 12 milionů korun. Dalších osm milionů chce město přidat na výměnu dalších 900 zdrojů z vlastního.

Původně se počítalo s výměnou během deseti let, kvůli energetické krizi se ale radnice rozhodla zkrátit ji na polovinu a pokud to půjde, tak ji udělat ještě rychleji. Dohromady jde o investici zhruba za sto milionů korun. Díky vysokým cenám energií, by se ale měla investice poměrně rychle vrátit. „Výdaje města na provoz osvětlení byly dosud ve výši asi osmi milionů korun ročně v cenách za elektřinu zakoupenou z jara 2020 s fixací do konce roku 2022," řekla Fričová. Kam se náklady posunou v příštím roce, teď nedokáže nikdo odhadnout.

Jablonec osvětluje 6400 sloupů veřejného osvětlení, některé jsou starší 50 let, jsou za hranicí životnosti a mohou být i nebezpečné. Kvůli plánované obnově město už před pěti lety převzalo osvětlení do svého majetku, před tím patřilo městské společnosti Technické služby Jablonec. Bez převzetí by ale radnice nemohla do obnovy investovat ani žádat dotace. Některé části už byly v posledních letech obnoveny při rekonstrukcí ulic. Nové osvětlení tak mají třeba ulice V Aleji, U Přehrady, Riegrova nebo Generála Mrázka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, úspory, osvětlení, Jablonec nad Nisou, veřejné osvětlení, dotace, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Milan Kouřil, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci chtějí do konce příštího roku vyměnit polovinu osvětlení ulic za LED  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.