Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Josefova Dolu zmizel jeden z brownfieldů. Z bývalé hutě je centrum zábavy

Z jizerskohorského Josefova Dolu na Jablonecku zmizel jeden z brownfieldů. Z bývalé opuštěné sklářské Maxovské hutě je centrum zábavy nazvané Huť Marie. Otevřené bylo zhruba před měsícem. Nákup areálu a přestavba stály zhruba 65 milionů korun. Společnost Canicula Invest získala před několika lety v Josefově Dole tři nevyužívané areály, dvě bývalé sklářské hutě a opuštěnou pilu. Přestavba Maxovské hutě je první dokončenou stavbou, revitalizace dalších dvou areálů je ve fázi příprav.

Maxovská huť byla postavena v roce 1904, provoz sklárny skončil před více než 20 lety. Rekonstrukce trvala zhruba dva a půl roku a zvenčí se jí navrátila původní podoba. „Dnes je ten objekt zbaven všech přístaveb, přílepků, které tady za léta, co probíhala sklářská výroba, byly přistavěny," řekl spolumajitel firmy Canicula Invest Zdeněk Kubát.

Fitness, kavárna i koncerty

Středobodem vnitřních prostor i po přestavbě zůstala bývalá hutní hala, kde bývaly dvě pece. „My jsme se ve finále rozhodli, že ji zachováme v maximální možné podobě, v jaké byla a pokusíme se ji nějakým způsobem postupně naplnit obsahově různými akcemi, ať už sportovními nebo kulturními či společenskými," uvedl Kubát. Hala pojme až 400 lidí a už nyní se v ní hraje badminton nebo stolní tenis. Podle Kubáta by tam chtěli také uspořádat třeba vánoční trhy, josefodolský bál či koncerty. V dalších prostorech bývalé hutě je fitness, lezecká stěna, sauna a kavárna.

Toto kulturně společenské a sportovně relaxační centrum by mělo sloužit nejen místním, ale i turistům. „Podle mě má Josefův Důl obrovský potenciál. Jizerské hory jsou něco, co je nově objevené, je to kousek z Prahy, za hodinu a půl jste tady, takže se stávají čím dál tím více oblíbené. A lidé, co sem jezdí, tak vedle toho, že samozřejmě jezdí do těch hor, které jsou krásné, tak potřebují i jiné aktivity," dodal Kubát.

Revitalizace dalších dvou brownfieldů nezačne zřejmě ještě několik let. V obou případech půjde o novostavby, i když podle Kubáta původně počítali se zachováním sklářské hutě u nádraží, známé jako Kamenická. „Bohužel tam v průběhu přípravy projektu, kdy se měla přestavovat na apartmánový dům, bylo zjištěno, že statika je natolik špatná, že jsme ji ve finále museli shodit," řekl Kubát. Kopii původní sklárny podle něj stavět nechtějí. „To nemá smysl. Spíše plánujeme, že by tam bylo více menších objektů než jeden velký," dodal. Předpokládá, že projekt k výstavbě by mohli mít připravený na podzim příštího roku. V plánu je výstavba apartmánů, obchodů i minipivovaru. Kubát odhadl, že půjde o investici kolem 200 milionů korun.

Zhruba na 150 milionů pak zřejmě vyjde revitalizace bývalé pily, která už byla také zbourána. „Plánujeme klasickou zástavbu chalupami nebo rodinnými domy. Bude to deset až 12 objektů," dodal Kubát. Projekt je ve fázi změny územního plánu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Huť Marie 1904

Štítky ČR, turistika, stavby, Josefův Důl, huť Marie, brownfieldy, brownfield, sklárna, zábava, okres Jablonec nad Nisou, Josefov, projekt, pila, rekonstrukce, revitalizace, Praha, kavárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Josefova Dolu zmizel jeden z brownfieldů. Z bývalé hutě je centrum zábavy  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.