Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místo vyhořelých Slunečních lázní v Jablonci bude příští rok provizorní zázemí

Na místě vyhořelých Slunečních lázní u přehrady v Jablonci nad Nisou bude na příští letní sezonu jen provizorní zázemí pro návštěvníky s toaletami a pojízdným občerstvením, radnice na služby vypíše veřejnou soutěž. O případné výstavbě nového objektu se teprve bude jednat.

Dřevěnou stavbu Slunečních lázní z roku 1927 zničil 17. srpna požár, z areálu nic nezůstalo, škodu radnice odhadla na deset milionů korun. „Vzhledem k tomu, že tam teď není žádné zázemí, požár zničil i hygienické zázemí a nejbližší toalety jsou poměrně daleko a ani nejsou moc dobré, tak bychom tam chtěli na příští sezonu instalovat provizorní toalety, aby tam to hygienické zázemí bylo, a zajistit tam i provizorní občerstvení asi z nějaké maringotky. Paralelně budeme připravovat definitivní řešení, nejdřív si ale musíme tady na radnici ujasnit, jaké služby tam chceme mít," uvedl náměstek primátora pro rozvoj Jakub Chuchlík (Piráti)

Historický areál Slunečních lázní nabízel občerstvení, měl šatny a toalety a také sluneční louku ohraničenou ohradou a rozdělenou na dámskou a pánskou část, ve špatném stavu byl ale areál už dlouho před požárem. „Nájemci areálu už skončila smlouva o pronájmu. My jsme uzavřeli novou smlouvu a tomu nájemci jsme umožnili, aby si tam nechal vybavení uskladněné do konce března příštího roku," doplnil primátor Miloš Vele (ODS).

Ve městě se řadu let vedly diskuze o tom, zda historické stavby Slunečních lázní zrekonstruovat, nebo zbourat a postavit místo nich moderní budovu. Město si nechalo před několika lety zpracovat projekt minimalistické budovy, která měla zchátralý areál nahradit. Lehká stavba ze dřeva s průsvitnými stěnami měla nabídnout odpočinek a soukromí ve stínu zahradního atria i širší výhled na přehradu z horní terasy. Studie architekta Petra Stolína však vyvolala odpor části veřejnosti, a i proto se nerealizovala.

Přehrada Mšeno je oblíbeným místem ke koupání nejen pro obyvatele Jablonce, ale sjíždějí se tam lidé ze širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5 000 lidí. Zázemí je ale nedostatečné, různorodé. Na jeho podobu vypsal magistrát před dvěma lety architektonickou soutěž. Vyhrál ji Marek Přikryl z ateliéru Prokš Přikryl architekti s nápadem využít dřevěné moduly a zázemí pro návštěvníky dát jednotnou podobu. V říjnu začala stavba prvního z objektů v lokalitě U Prutu, hotový má být v dubnu 2023.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec nad Nisou

Štítky ČR, rekreace, správa, požár, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo vyhořelých Slunečních lázní v Jablonci bude příští rok provizorní zázemí  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.