Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

I přes zákaz do lesa. Jablonečáci o víkendu zkomplikovali práci myslivcům, padla i pokuta

Zákaz vstupu do lesů v oblasti Rádla na Jablonecku platil od pátku do pondělí, a to kvůli odlovu přemnožených divočáků. Práci však myslivcům zkomplikovala neukázněná veřejnost, lidé se i tak vydali o víkendu do uzavřené lokality. Strážníci proto udělili i pokutu.

Během uplynulého víkendu došlo poprvé k úplné uzavírce části honitby Rádlo na celé dny, a to od pátečních 18:00 do pondělí 12. prosince 6:00. V tiskové zprávě o tom informovala Jana Fričová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Lesy kolem Jablonce se od prosince na noc uzavřou. Myslivci budou lovit přemnožené divočáky

Problém s divočáky v lesích kolem Jablonce už narostl do takových rozměrů, že lesy v oblasti Rádla, Srnčího dolu a Prosečského hřebene město od prosince na noc uzavře. Myslivci potřebují uzavřenou honitbu, aby mohli bezpečně počet divokých prasat...

Členové mysliveckého sdružení ulovili v těchto dnech pět kusů přemnožené černé zvěře, od začátku honitby celkem dvanáct. Místní lidé však omezení vstupu do lesů nerespektovali. „Na Prosečském hřebeni bylo možné potkat pejskaře, kteří měli svá zvířata na volno. Obyvatelé si stěžují na přemnoženou zvěř, žádají nás o řešení, když však vytvoříme opatření, díky kterým by bylo možné počty divokých prasat snížit, nedodržují je,“ posteskl si jablonecký primátor Miloš Vele.

Další dvě celodenní uzavírky lesů na Prosečském hřebeni a v Srnčím dole budou platit od neděle 25. do úterý 28. prosince a od pátku 13. do pondělí 16. ledna, vždy v čase od 18 hodin prvního do 6 hodin ráno posledního dne.

Porušení zákazu ze strany Jablonečanů tak vedlo k tomu, že myslivci mohli lovit pouze v noci. Městská policie se zaměřila na kontroly v dané oblasti, došlo i na pokutu. „Provedli jsme 23 namátkových kontrol, tři prohřešky jsme zatím řešili domluvou, jedné osobě jsme byli nuceni udělit blokovou pokutu. A v kontrolách budeme pokračovat, jde o bezpečí lidí v uzavřeném území,“ uvedl ředitel MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

Tamní obyvatele čekají ještě dvě podobné uzavírky. Strážníci budou v těchto dnech ještě více dohlížet na respektování zákazu. „Zvláště v těchto termínech budou kontroly přísné, aby myslivci měli klid na lov i naháňku. Hlídky budou také smíšené, tzn. strážník a zástupce státní správy. Za nedodržení zákazu vstupu nebo za psa, který nebude na vodítku, můžeme udělit buď blokovou pokutu do 2 000 korun nebo ve správním řízení může pokuta vystoupat až na 10 tisíc korun,“ upozorňuje Švarc.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jablonecko, lesy, myslivost, lov, zákaz, divočáci, veřejnost, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes zákaz do lesa. Jablonečáci o víkendu zkomplikovali práci myslivcům, padla i pokuta  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.