Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Slovensku euro funguje, v Česku by mohlo také

Studenti Technické univerzity v Liberci debatovali s odborníky na problematiku eura. Setkání na téma „Proč mají Slováci rádi euro a Češi ne“ navštívily desítky mladých lidí z řad studentů, kteří se zájmem poslouchali a aktivně se zapojili do debaty.

Do Liberce na návštěvu zavítal bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza po boku bývalé víceguvernérky Národní banky Sloveska Eleny Kohútikové, právě ona stála u zrodu zavedení eura na Slovensku.

Elena Kohútiková se tak přijela podělit o své zkušenosti a nabídnout studentům nový pohled ze země, která euro přijala před téměř deseti lety. Ve svém projevu shrnula nejen pozitiva, která nová měna přinesla, ale i úskalí eura. „Samozřejmě je proces přijmutí složitý a rozhodně to není jednoduché. Každý stát si musí o své měne rozhodnout sám. Měl by brát v potaz politické, ekonomické a další aspekty,“ řekla Kohútiková, která v současnosti půdobí ve Všeobecné úvěrové bance (VÚB). 

Podle ní je při rozhodnutí o přijmutí eura podstatné i správné načasování. „Tehdy na Slovensku probíhala celá řada reforem, ať už se jednalo o sociální, daňové nebo změny v oblasti vzdělávání. Naskytl se nám tak vhodný čas pro přijetí eura,“ komentovala.

Nevýhodou takového procesu, který na mnoho let výrazně ovlivní stát, je nemožnost otestovat si ho. „Ekonomika bohužel není jako chemie, není možné provést pokus a vyvodit z něj důsledky, a teprve poté se rozhodnout, zda je to výhodné. Zde proto byla nutná důkladná příprava a práce analitiků.“ 

Při následné diskuzi studenti otázkami nešetřili. Díky jednoduché aplikaci se navíc nemuseli hlásit o slovo, otázku stačilo vyťukat do mobilu a vzápětí se objevila na plátně. Studenti okamžitě využili i možnosti přidat pod dotazy podpisy, které tak přiřkli některým politikům. Bohužel z důvodu časového omezení nebylo možné odpovědět na veškeré položené otázky.

V Čechách se politici bojí veřejnosti

Vášně rozpoutal zejména dotaz na veřejné mínění a zda ovlviňuje názor veřejnosti přijetí eura. Zdálo se, že zde tázající uhodil hřebíček na hlavičku. Zatímco u našich slovenských bratrů se na příjetí nové měny shodli ekonomici a politici, a začala tak rozsáhlá informační kampaň, u nás se dle Prouzy na euro pouze nadává. „Vliv veřejného mínění je obrovský. U nás není jediný politik, který by měl sílu a odvahu pozitivně prezentovat euro a ukázat, že přijetí eura je dobrý krok. Politici se bojí průzkumů a možná toho, že by v příštích volbách přišli kvůli takovému názoru o svoje voliče,“ uvedl Tomáš Prouza.

Euro je u nás prozatím vnímáno obecně poměrně negativně. I v aule Technické univerzity se hlasovalo, kdo by byl pro přijetí jednotné evropské měny. Podle zvednutých paží bylo patrné, že markantní většina přítomných byla pro zachování české koruny. „Dokud nepřijde někdo, kdo by dokázal euro před Čechy obhájit, nic se v Česku nezmění. Pokud nebudou přijetí eura nakloněni politici, sami ekonomové nic nezmůžou,“ dodal.

Došlo i na Brexit. Jeden z dotazů směřoval i ke Spojenému království a možnosti ovlivnění České republiky. „Myslím, že si všichni uvědomujeme, že Czechxit by pro nás byl sebevraždou. Je vidět jak od plánování vystoupení z Evropské unie vládne ve Velké Británii chaos. Pro nás by to mělo velmi negativní dopady, například z hlediska ekonomického. Představme si jen to zpomalení a omezení na hranicích,“ reagoval Prouza.

Další dotazy směřovali například k problematice zavedení eura ve velkých zemích v porovnání s menšími státy nebo k současné spokojenosti Slováků. „Obecně lze říci, že zavedení nové měny je logicky jednodušší u menšího státu. Co se týče toho, jak se Slovákům daří, je to samozřejmě různé, ale obecně si myslím, že dobře,“ zakončila debatu Kohútiková.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky euro, Česko, Slovensko, debata, Technická univerzita, Liberec, Tomáš Prouza, Technická univerzita v Liberci, Všeobecná úverová banka, Velká Británie, Evropská unie, brexit

Na Slovensku euro funguje, v Česku by mohlo také  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.