Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Revitalizace dolního centra a výstavba náplavky by mohly začít příští rok

Projekt, který výrazně promění celkový vzhled dolního centra, by se mohl začít realizovat v příštím roce. Dalším krokem odstartování stavebních prací bylo schválení Memoranda mezi městem Liberec a Libereckým krajem.

Memorandum schválili liberečtí radní i Rada kraje. Aktuálně probíhá projektová příprava, kterou vypracovává studio re:architekti, vítěz architektonické soutěže. Rozsáhlý projekt bude rozdělen do dvou etap.

Během té první by mělo dojít k výstavbě parkovacího domu v režimu P+R, revitalizaci části parku a také schodiště, které by spojilo ulici Náchodská se spodní piazzettou parkovacího domu. V druhé etapě se pak počítá s lávkou přes Nisu a náplavkou. „V rámci projektu Liberecká náplavka plánujeme také revitalizaci veřejných prostranství,“ informovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová.

Revitalizace kolem sídla Libereckého kraje přijde na 220 milionů korun

Revitalizace dolního centra Liberce kolem sídla Libereckého kraje přijde podle odhadů na 220 milionů korun. Projekt počítá nejen s kultivací prostoru, ale také s výstavbou parkovacího domu a úpravou koryta řeky Nisy, z něhož po letech zmizelo...

Proměny by se tak měl dočkat park na Rybníčku i zeleň za Domem kultury. V rámci Memoranda se město s krajem dohodlo na budoucích vztazích k projektům. Liberecký kraj tak bude mít na starost provoz a údržbu mobilních prostředků protipovodňové ochrany. „Město Liberec bude spravovat chodníky, šikmé rampy, schodiště a veřejné osvětlení,“ komentoval primátor Jaroslav Zámečník.

Oba projekty, Liberecká náplavka a dolní centrum, jsou samozřejmě nákladné. Podle odhadů by se mělo jednat o částku 220 milionů korun. Financovat je společně budou kraj a město. „Městská část počítá s částkou 40 milionů korun,“ řekl Jiří Janďourek z Kanceláře architektury města. Město ale počítá se získáním dotace. „Počítáme s dotací minimálně 50 procent, bez dotace si to nedovedu představit,“ doplnil ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban.

Podle aktuálních informací by mohly práce začít už v příštím roce, s největší pravděpodobností v druhém kvartálu. „Avšak realizace se odvíjí od rozpočtových možností města, které nejsem schopna předjímat,“ dodala Loučková Kotasová.

Ohodnoť článek

Foto Město Liberec

Štítky Liberecký, náplavka, revitalizace, projekt, Liberec, Liberecký kraj, primátor, Radka Loučková Kotasová, Jaroslav Zámečník, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizace dolního centra a výstavba náplavky by mohly začít příští rok  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.