Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Soud týkající se chrastavských lázní i Výšiny rozplétá rozpory v politické straně

V dotační kauze spojené s výstavbou termálních lázní v Chrastavě, opravou hotelu v Jablonci a rekonstrukcí Liberecké výšiny se včera u soudu v Liberci řešily rozpory, které byly uvnitř liberecké ČSSD před deseti až 15 lety.

Obžalovaní na jejich základě chtějí dokázat, že nespolupracovali a ničeho nezákonného se nedopustili. V kauze jde o projekty podpořené evropskou dotací spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem.

Státní zástupce viní obžalované včetně několika politiků z řad ČSSD ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. V případu bylo původně 12 obžalovaných, letos v březnu ale jeden z nich zemřel - bývalý náměstek primátora Liberce za ČSSD Ivo Palouš. Škoda je podle obžaloby téměř 340 milionů Kč. Stát prostřednictvím ministerstva financí požaduje náhradu škody přes 128 milionů a ROP Severovýchod 210 milionů korun.

Termální lázně v Chrastavě jsou po čtyřech letech znovu na prodej

Termální lázně Chrastava jsou po čtyřech letech znovu na prodej. Pětihektarový areál v blízkosti rychlostní silnice patří společnosti Elektra Praha, která ho v roce 2016 vydražila za 30,4 milionu korun. Už více než půl roku je ale zavřený....

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i rozhlednu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla jeho firma Imstav za evropské dotace. Podle obžaloby byly všechny tři stavební zakázky z let 2008 až 2012 zmanipulované právě ve prospěch Imstavu. Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl o úplatek spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD). Dohromady měli podle státního zástupce dostat od Imlaufa 12 milionů za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to u soudu opakovaně popřeli s tím, že s Imlaufem měli špatné vztahy.

Ve straně měly vzniknout dva mocenské proudy

Včera u soudu vypovídali dva bývalí náměstci primátora za ČSSD. Milan Šír se jím stal v roce 2006 spolu s Paloušem a podle něj vznikly ve straně dva mocenské proudy, jeden kolem Imlaufa a druhý kolem Duška. „Byla mezi nimi averze a nevyhledávali se," uvedl Šír. Na počátku sporu podle něj bylo, že Dušek propustil z pozice svého asistenta syna Ivo Palouše, který byl kamarád Imlaufa. Podle Šíra tehdy Imlauf mocenský boj prohrál a na začátku roku 2009 skončil na pozici náměstka i Palouš, jehož vystřídal František Hruša. I ten dnes u soudu potvrdil, že vztah mezi Imlaufem a Duškem byl špatný. Podle něj ale důvodem rozporů bylo obsazování míst na volební kandidátce. Dušek u soudu včera řekl, že mezi ním a Imlaufem panovala nevraživost a nenávist. „Je nepřijatelné, abychom se s Imlaufem na něčem domlouvali," řekl. Imlauf jeho slova nijak nekomentoval.

V kauze musí soud nechat vypracovat ještě jeden znalecký posudek na nemovitost, která měla být součástí úplatku. Jde o ubytovnu původně vlastněnou Imlaufem, kterou přes prostředníka získal Dušek. Znalec by měl posudek vypracovat do 13. prosince, na kdy je nařízeno další líčení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lázně Chrastava

Štítky soud, lázně, Chrastava, podvod, termální lázně, ČSSD, Robert Dušek, Liberec, Jablonec, Evropská unie, Dům Pohody a.s., Martin Sepp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud týkající se chrastavských lázní i Výšiny rozplétá rozpory v politické straně  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.