Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj zřídí nové příspěvkové organizace pro zoologickou a botanickou zahradu

Na konci roku převezme Liberecký kraj zoologickou a botanickou zahradu od města Liberec. Krajští zastupitelé schválili zřízení dvou nových příspěvkových organizací Zoo Liberec a Botanická zahrada Liberec-LK od 1. července.

Vedení kraje a Liberce se už v dubnu dohodla na převzetí obou zahrad, na oplátku Liberecký kraj městu předá domovy seniorů ve Vratislavicích a na Františkově s bezmála 300 klienty. Tento způsob otestovaly kraj a město už v roce 2016, kdy směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko. „Musíme zřídit nové příspěvkové organizace, není možné ty městské převzít," řekla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová, která dnes materiál na jednání krajského zastupitelstva předkládala. V letošním roce zatím podle ní obě nové organizace podpoří kraj 400.000 korun v příštích letech už to ale budou miliony.

Kraj převezme zoologickou a botanickou zahradu od města, protože mají nadregionální význam, zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. „Zoo a botanická zahrada patří v kraji mezi turisticky nejnavštěvovanější cíle," řekl hejtman Martin Půta. Domovy pro seniory naopak podle něj slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent jejich klientů.

Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, protože kraj je do nich schopen víc investovat. Zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné v nejbližších letech dát kolem 450 milionů korun. Součástí dohody je i příspěvek Liberce, který by měl v příštích deseti letech podpořit rozvoj obou zahrad 25 miliony korun ročně, dávat bude také 3,7 milionu korun na provoz šesti poboček krajské knihovny ve městě. Liberecký kraj se naopak zavázal přispívat každoročně 17 miliony korun na investice a provoz Divadla F.X. Šaldy a Naivního divadla.

„Jednání probíhala prakticky už od vzniku kraje, v posledních čtyřech letech jsme s kolegy z města hledali nějakou dohodu. Myslím, že je to dohoda oboustranně výhodná, a to nejen pro město a pro kraj, ale především pro všechny čtyři instituce, kterých se ten převod týká," řekl Půta. Pro město a kraj znamená podle něj dohoda v příštích deseti letech financování organizací zhruba půl na půl. Žádné zásadní změny ve fungování zoologické a botanické zahrady kraj nepřipravuje. Převzít by je měl k 1. lednu 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky správa, příroda, sociální, zoo, botanická, Liberecký, botanická zahrada, příspěvková organizace, Liberec, Liberecký kraj, Zoologická zahrada Liberec, zahrada, Martin Půta, Květa Vinklátová, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zřídí nové příspěvkové organizace pro zoologickou a botanickou zahradu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.