Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K přípravě protipovodňových opatření na Lužické Nise se Liberec zatím nepřipojil

Liberec se zatím nepřipojil ke spolupráci při přípravě protipovodňových opatření na Lužické Nise. Proti navržené podobě je zejména opoziční Změna pro Liberec, která by chtěla, aby bylo více peněz vyčleněno na podporu zadržování vody v krajině. V tiskové zprávě o tom informoval předseda jejich zastupitelského klubu Jindřich Felcman.

Na přípravě protipovodňových opatření by měly spolupracovat Liberecký kraj a Povodí Labe s Chrastavou, Hrádkem nad Nisou, Bílým Kostelem nad Nisou, Chotyní, Kryštofovým Údolí a Libercem. Obyvatele těchto šesti měst a obcí by měly ochránit před stoletou vodou projekty za 1,5 miliardy korun. Na udržení vody v krajině je podle Felcmana určeno z této částky jen asi jedno procento, což považuje za nedostatečné. „To znamená že už nezbydou peníze na skutečně potřebná opatření pro zadržování vody v krajině na celém povodí Nisy. Taková opatření přitom mají význam nejen jako ochrana proti bleskovým povodním, ale také jako zmírnění dopadů sucha," uvedl Felcman.

Memorandem o spolupráci se zastupitelé Liberce zabývali ve čtvrtek, výtky měla nejen opozice, ale i někteří zástupci koalice. Proto se o přijetí memoranda ani nehlasovalo. Na program jednání by se mělo znovu dostat na začátku září. „Rozhodli jsme se, že pro větší informovanost zastupitelů uspořádáme ještě před tím odborný seminář, na kterém neodborné dotazy budou odborně zodpovězeny," řekl náměstek primátora Liberce Jiří Šolc.

Koordinátorem přípravy protipovodňových opatření na Nise by měl být Liberecký kraj, který za finančního přispění měst a obcí zajistí studii proveditelnosti, dokumentaci k územnímu rozhodnutí i posouzení vlivů na životní prostředí. Státní podnik Povodí Labe zajistí koordinaci zpracování celkového posouzení vlivu navrhovaných opatření na odtokové poměry v hraničním profilu. Oblast Lužické Nisy byla jednou z těch, kde v roce 2010 napáchaly bleskové povodně největší škody. Velká voda si tehdy v kraji vyžádala pět lidských životů, 130 lidí se zranilo a 2000 jich voda vyhnala z domovů. Vrtulníky policie, armády a záchranné služby ze zaplavených domů zachraňovaly 160 lidí. Povodeň zasáhla polovinu kraje a zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun, z toho na krajských silnicích za více než dvě miliardy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky záplavy, stavby, správa, Liberec, Liberecký, Lužická Nisa, protipovodňová ochrana, Povodí Labe (státní podnik), Liberecký kraj, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Bílý Kostel nad Nisou, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K přípravě protipovodňových opatření na Lužické Nise se Liberec zatím nepřipojil  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.