Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajský úřad kvůli "klikání" o dotaci vypnul na několik minut internet většině počítačů

Na krajském úřadu v Liberci byly včera dopoledne kvůli podání žádosti o dotaci z 99. výzvy programu na rozvoj zdravotnictví REACT- EU od internetu odpojené na několik minut všechny ostatní počítače.

Důvodem bylo to, aby žádost byla podána co nejdříve po vyhlášení výzvy. Novinářům to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podařilo se ji podat zřejmě už v první vteřině.

V minulé výzvě rozhodovala zejména rychlost

Kraj se pro tento krok rozhodl na základě zkušeností z předchozí 98. výzvy, kdy podle kritiků rozhodovala o přidělení dotací zejména rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Podle hejtmana by to už sice v této výzvě nemělo být, přesto nechtěli riskovat. „Všichni nás ujišťují, že čas nebude rozhodovat, ale myslím, že tady platí takové to: důvěřuj, ale prověřuj," uvedl Půta. S podmínkami dnes vyhlášené 99. a následně i 100. výzvy je spokojený. „Jsou už nastavené tak, že by tam neměla rozhodovat právě ta chvíle, kdy byly projekty přihlášeny, ale to koneckonců uvidíme," dodal. Za přínos považuje, že se nové výzvy týkají specializovaných oborů, oceňuje také povinnou spoluúčast, což u předchozí nebylo. Podíl žadatelů na projektu je 30 procent.

Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) je vypínání počítačů zcela neopodstatněné. „Představitelé Libereckého kraje byli u všech jednání, výzva byla nastavena po dohodě se všemi kraji," sdělil Vilém Frček z odboru komunikace MMR. „Obě výzvy jsou otevřené a příjemci mohou dále předkládat žádosti o podporu," dodal.

Na libereckém krajském úřadu žádosti podávali pracovníci Krajské nemocnice Liberec. V 99. výzvě to bylo na vybudování pavilonu PET/CT, což je specializované pracoviště, které bude sloužit diagnostice nádorových onemocnění. „Jde o investici mezi 100 až 150 miliony jen do samotného přístroje. Výstavba budovy, ve které přístroj bude umístěn, je dalších 100 milionů korun," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Nemocnice žádá o maximální možnou částku, což je 150 milionů korun.

Rozdělování evropských dotací je nespravedlivé, zlobí se nemocnice i kraj. Ten podal předžalobní výzvu

Vedení českolipské a liberecké nemocnice i Libereckého kraje rozhořčuje systém příjmu žádostí o dotace z programu REACT-EU. Považují ho za diskriminační a neférový. Kraj proto na ministerstvo pro místní rozvoj podal předžalobní výzvu týkající se...

Včera odpoledne podala nemocnice i žádost do vyhlášené 100. výzvy, v níž maximální dotace na jeden projekt je 60 milionů. I tam chce Liberec maximum možného. „Je to na stavební úpravy a vybavení pro laboratoře, konkrétně pro oddělení genetiky a molekulární diagnostiky, které dělá diagnostiku kvůli covidu. Pak na potrubní poštu a také rekonstrukci části patologie a nákupu dalšího laboratorního vybavení," dodal Řičář.

Podle Frčka je zatím v 99. výzvě 25 předložených projektů celkem za 2,23 miliardy korun. V této výzvě je k dispozici 2,45 miliardy korun, což bylo zatím naplněno z 91 procent. Ve 100. výzvě je dosud 23 předložených projektů za 834 milionů korun. Alokace 1,16 miliardy je tak naplněná na 72 procent.

V kritizované 98. výzvě liberecká nemocnice žádala o dotaci na pořízení operačního robota za zhruba 80 milionů a dalších 350 milionů chtěla pro vylepšení urgentních pracovišť, skončila ale "pod čarou". Způsob rozdělování kritizovala část hejtmanů i sněmovní opozice. Podle nich rozhodovala v systému rychlost podání projektu. Liberecký kraj kvůli tomu chtěl podat na MMR předžalobní výzvu. Ministerstvo ale následně uvedlo, že existuje pouze tabulka přihlášených projektů seřazená v pořadí, v jakém byly do systému vloženy. Kritizovanou výzvu úřad nezrušil a dohodl se s kraji na tom, že už přijaté žádosti vyhodnotí a zřejmě navýší částku k rozdělení z 98. výzvy až o 5,5 miliardy korun. Ve výzvě se mělo původně rozdělit osm miliard, v hodnocení je 112 projektů za 18,6 miliardy korun. Konečný verdikt zatím kraj ani nemocnice neznají. „S předžalobní výzvou a dalšími aktivitami čekáme na vyhodnocení 98. výzvy," dodal Půta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, EU, nemocnice, správa, hospodářství, dotace, Liberec, počítač, krajský úřad, Evropská unie, Martin Půta, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Debilita 1. Způsob vypsání "soutěže" typu "Vyhraj hodinky Huawei za korunu". Debilita 2. Zaměstnanci vytěžují internet svými e-maily, nebo snad těží na kraji kryptoměny, že krajský IT blb přistoupil k danému kroku? Debilita 3. Když už platí Debilita 1., tak se prostě mají přizpůsobit, a podání žádosti nechat naprogramovat studentem IT. Debilita 4. Ještě tuhle pitomost o kraji napište třikrát a rozešlete všem. Do deseti dnů se dostaví pocit štěstí.

Pátek, 30. července 2021, 09:12Odpovědět

Krajský úřad kvůli "klikání" o dotaci vypnul na několik minut internet většině počítačů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.