Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Případ Barták pokračuje. Soud bude znovu zkoumat videonahrávku

Znalci budou znovu zkoumat videonahrávku, jež je klíčovým důkazem v kauze lékaře Jaroslava Bartáka. Je obžalován z plánování tří vražd a vydírání, čehož se podle obžaloby dopustil při pobytu ve věznici v Liberci na podzim 2013.

Znalci budou zjišťovat, zda nebyla nahrávka upravována a zda neobsahuje nějaké údaje o jejím vzniku. Líčení v případu, kterým se liberecký soud zabývá od listopadu 2014, dnes pokračovalo jen čtením odposlechů. Předvolaní tři svědci se omluvili, před soudem by měli vypovídat při dalším líčení nařízeném na 20. srpna.

Krajský soud se kauzou zabývá už počtvrté. Předchozí šestiletý trest zrušil Nejvyšší soud s tím, aby se liberecký soud znovu zabýval okolnostmi, za jakých svědek Miloš Levko tajně pořídil videonahrávky, jež slouží jako hlavní důkaz obžaloby. Nejasnosti jsou ale ohledně toho, jak se nahrávací nařízení dostalo před téměř osmi lety do věznice a pak z ní ven.

Liberecký soud opět otevře kauzu lékaře Jaroslava Bartáka

Již po čtvrté se bude Krajský soud v Liberci zabývat kauzou lékaře Jaroslava Bartáka. Ten je obžalovaný z plánování tří vražd a vydírání.

Justice lékaře v minulosti potrestala 12 lety odnětí svobody za sexuální obtěžování asistentek a tento trest by mu měl vypršet v roce 2023. Před soudem se posuzuje jeho jednání z podzimu 2013, kdy si již odpykával trest. Podle obžaloby Barták ze msty za předchozí odsouzení plánoval vraždy advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby. Barták se hájí tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Podle něj jde o spiknutí proti němu.

Obžaloba tvrdí, že vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun a využít je k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Zajistit to měl jeho tehdejší spoluvězeň Levko, který ale místo toho vše oznámil a svá tvrzení doložil nahrávkami, jež pořídil prostřednictvím hodinek. Obhajoba jeho důvěryhodnost od začátku zpochybňuje. Za vznikem nahrávek vidí komplot vězňů ve spolupráci s vězeňskou službou či policejní provokaci. Levko u soudu při minulém líčení uvedl, že to byl jeho nápad a hodinky si zajistil sám. Tvrdí ale zároveň, že si nepamatuje, jak tehdy hodinky získal, ani jak je dostal ven.

Liberecký krajský soud napoprvé Bartáka potrestal 18 lety, verdikt ale zrušil vrchní soud. Podruhé mu uložil 15 let, odvolací soud trest snížil na osm let a Nejvyšší soud zrušil. Potřetí mu uložil osmiletý trest, vrchní soud snížil na šest a Nejvyšší opět zrušil.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, vražda, Barták, Liberec, Jaroslav Barták, hodinky, Vězeňská služba České republiky, Krajský soud v Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ Barták pokračuje. Soud bude znovu zkoumat videonahrávku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.