Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bazilika v Jablonném se dočká rekonstrukce za 60 milionů. Práce by měly začít v srpnu

Bezmála dvouletá rekonstrukce baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí na Liberecku by měla začít ještě v srpnu. Firmu, která ji provede, se podařilo napodruhé v soutěži vybrat, informoval děkan zdejšího dominikánského kláštera Pavel Mayer.

Barokní památku čeká obnova za 60 milionů korun, z toho na stavební práce je určeno zhruba 36 milionů korun. První výběrové řízení museli podle Mayera zrušit, protože žádná z nabídek se nevešla do stanového limitu. „Museli jsme proto redukovat projekt, protože nahoru šly ceny stavebních prací a materiálů, a s tím jsme se už do toho vešli. Jedna firma nabídla cenu o málo nižší, než byl právě ten rozpočet," uvedl Mayer. Podle něj jsou nyní před podpisem smlouvy. „Počítám s tím, že staveniště předáme během srpna," dodal.

Redukci prací bylo podle Mayera nutné udělat už podruhé. Napoprvé, když získali nižší dotací, než čekali, a tehdy se týkala fasády. „Teď jsme vypustili i některé části interiéru, co nejsou úplně v hlavní lodi a co nejsou na první pohled viditelné. A z toho, co je v hlavní lodi, tak jsme vypustili to, kam se dosáhne od země. Protože chceme maximálně využít lešení, které tady bude, abychom opravili vršky. Zbytek budeme dodělávat nějakým způsobem sami nebo když na to dostaneme nějakou jinou dotaci," uvedl děkan kláštera.

Opravit potřebuje elektroinstalace, osvětlení i krov

Bazilika potřebuje opravit krov, lucernu nad kupolí, elektroinstalace, osvětlení a omítky uvnitř. Provádět se budou i restaurátorské práce a počítá se také s vytvořením nové expozice o svaté Zdislavě, která je patronkou rodiny a která je s tímto regionem spojená. Téměř 80 procent nákladů rozsáhlé opravy se bude platit z fondů Evropské unie, 5,6 milionu korun přidal stát a 900.000 korun Liberecký kraj. Vyhlášena je i sbírka, potřeba je vybrat asi 5,6 milionu korun. „Lidé přispívají, takže se pomalu prostředky sbírají," dodal Mayer.

Bazilika se nachází na místě, kde býval gotický kostel založený ve 13. století svatou Zdislavou. Bazilika byla postavená podle plánů rakouského architekta Jana Lukáše Hildebrandta v letech 1699 až 1729. Její vnitřní prostory jsou tvořeny soustavou elipsoidů, nad středním z nich je 34 metrů vysoká kopule. Je v ní i Mariánsko-Zdislavský oltář, na němž stojí pozdně gotická Madona z období kolem roku 1530 a relikviář sv. Zdislavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jablonné v Podještědí

Štítky památky, církve, koronavirus, stavby, Jablonné v Podještědí, bazilika, Pavel Mayer, Zdislava, Liberecký kraj, Evropská unie, Johann Lukas von Hildebrandt, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazilika v Jablonném se dočká rekonstrukce za 60 milionů. Práce by měly začít v srpnu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.