Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečtí strážníci končí ve Frýdlantu. Město bude jednat o založení vlastní městské policie

Liberečtí strážníci nebudou od příštího roku sloužit ve 25 kilometrů vzdáleném Frýdlantu. Smlouva mezi oběma městy vyprší na konci letošního září, podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka ji prodlouží maximálně o tři měsíce, aby dali Frýdlantu možnost vytvořit si vlastní městskou policii.

Starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka řekl, že záměrem jejího zřízení se budou zabývat zastupitelé osmitisícového města na zářijovém zastupitelstvu. Liberečtí strážníci ve Frýdlantu působí od roku 2012, dost jich ale není ani pro krajské stotisícové město. Je jich asi 80. „V posledních letech je stále větší požadavek Liberečanů, aby městská policie sloužila hlavně v centru města na Fügnerce. My jsme v minulosti avizovali Frýdlantu, že tato pomoc jednoho dne skončí, aby se sami zařídili," řekl Zámečník.

Liberec uvažoval o tom, že strážníky do Frýdlantu přestane vysílat úplně už loni na jaře. Nakonec se ale tehdy obě města domluvila na kompromisu, kdy místo nepřetržité služby tam začali liberečtí strážníci dojíždět jen na zhruba polovinu dne. Tato dohoda vyprší letos na konci září. „Bohužel město Frýdlant nemá zatím svoji městskou policii připravenou, takže budu navrhovat radě (města), abychom ještě o tři měsíce jim tuto smlouvu prodloužili a získali dostatek času. Ale od 1.1. 2022 už městská policie nebude dál sloužit ve Frýdlantu," dodal liberecký primátor.

Strážníky ve Frýdlantu nutně potřebují

Podle Stodůlky ve Frýdlantu strážníky nutně potřebují. „Policie ČR má stejný problém jako městská policie, to znamená s nedostatkem lidí, a máme to území, kdy zleva, zprava máme státní hranice. Takže si myslím, že bez toho, že bychom měli městskou policii, to nepůjde," uvedl starosta. Podle něj se sice budou i snažit, aby své obvodní oddělení ve Frýdlantu posílila i státní policie, nečeká ale, že budou příliš úspěšní. Náklady na vytvoření městské policie za první rok starosta odhaduje až na osm milionů korun. „To pro město s rozpočtem 130 milionů je dost peněz," dodal. Předpokládá, že pro zajištění nepřetržité služby budou potřebovat devět strážníků.

Městskou policii by nově mělo mít i jiné příhraniční město v kraji, a to krkonošský Harrachov s 1300 stálými obyvateli. Legislativně to bude k 1. říjnu, prakticky ale strážníky bude mít k dispozici nejdřív na zimní sezonu. „Tak, aby se stihlo uspořádat řádné výběrové řízení, zařídit služebnu a sepsat potřebné směrnice,“ uvedl starosta Jaroslav Čech. Harrachov chce mít dva strážníky, kteří by sloužili podle potřeby. „Momentálně nás trápí neustálé nedodržování předepsané rychlosti jízdy například v Anenském údolí a problémy s parkováním mimo vyznačená parkoviště. Dále pak občasný vandalismus nebo černé skládky," dodal Čech.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky správa, policie, Frýdlant, Liberec, strážníci, obecní policie, Jaroslav Zámečník, Jiří Stodůlka, Harrachov, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí strážníci končí ve Frýdlantu. Město bude jednat o založení vlastní městské policie  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.