Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Raději místa pro rezidenty nebo kreativnější využití. Nové parkoviště u Papíráku kritizuje opozice

Město Liberec buduje v ulici Lucemburská nedaleko Papírového náměstí parkovací místa na pozemcích, které v minulém roce směnilo se společností Syner. Vybudování zpoplatněného parkoviště ale kritizuje opozice.

Ještě během měsíce září chce Liberec v dolním centru vybudovat přes padesát míst. Přestože parkoviště by zde mělo být jen dočasně, dle vedení města by mohla nová místa alespoň z části vyřešit problém s nedostatkem parkování. „Dlouhodobě čelíme tlaku obyvatel města, že parkovacích míst je málo,“ sdělil náměstek primátora Jiří Šolc.

Úpravy za několik set tisíc korun ale kritizuje opozice. Podle Zelených by měl Liberec využít prostranství kreativněji. Město chce celou oblast do budoucna transformovat a parkování zde využít dočasně, než se rozhodne o jiném využití této plochy. „Provedení architektonické soutěže, příprava stavebních pozemků a výstavba samotných domů bude na městských pozemcích u Papíráku pochopitelně běh na dlouhou trať. Jsou města, která tyto tzv. transformační plochy ovšem umí využít zcela jinak, než jak to nyní naplánoval primátor Zámečník, uvedl v tiskové zprávě Jindřich Felcman.

Místo parkoviště by si tak opozice představovala využít prostranství kreativněji. Podle ní se město mohlo inspirovat v zahraničí konceptem „temporary urbanism“. Tedy vytvoření svébytných veřejných prostranství pomocí nízkonákladových objektů a úprav, často ve spolupráci s místní komunitou, kreativními a kulturními spolky. Může jít o specifická hřiště, letní scény, komunitní zahrádky, umělecké instalace,vysvětlil Felcman s tím, že by oblast Papíráku coby kulturní a kreativní čtvrti by byla pro takový koncept ideální.

Hlavní vjezd na parkoviště bude z ulice Na Svahu a výjezd bude možný i do ulice Vrabčí.

Plochu nyní město předělává na parkoviště se zatravněnými dlaždicemi. Tím chce podpořit zadržování vody. „Zároveň jsou to recyklovatelné materiály přenositelné jinam,“ zdůvodnil Šolc. Parkoviště bude zpoplatněné. Jaký zde bude platit tarif ale město zatím nezveřejnilo.

Když už parkoviště, tak pro rezidenty

Jako další schůdnější variantu nabízí opozice využít parkoviště alespoň pro rezidenty. Budeme tu mít v centru města další placené parkoviště, které bude přímo do centra, úzkými obytnými uličkami, přivádět další auta. Kdyby šlo alespoň o parkování s modrým pruhem určené pro rezidenty,“ komentoval spolupředseda Zelených a pokračoval: „Těchto rezidentních míst je v centru skutečně málo a je zcela legitimní zajišťovat obyvatelům centra přiměřený počet parkovacích míst v blízkosti jejich obydlí. Jenže zde půjde o parkoviště placené, tedy určené pro automobilisty do centra dojíždějící.Podle Felcmana tak město tímto krokem opět naznačí všem řidičům, že právo dojíždět do centra svým vozidlem a pohodlně v něm zaparkovat je svaté a nezpochybnitelné.

Budování dalšího parkoviště kritizují i někteří obyvatelé. „Tohle místo by mělo mít trochu větší ambice než být parkovištěm. Celosvětovým trendem je dostat auta pryč ze středů měst. Je smutné, že se Liberec rozhodl jít opačným směrem,“ napsal na sociálních sítích Jindřich Gubiš.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky správa, automobilová, parkování, Liberec, Pápírák, Lucemburská, Syner, Jiří Šolc, Jindřich Gubiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Za miliony koupené parkoviště, ze kterého bude na poplatcích pár tisícovek zpátky do rozpočtu? Tak to tam to parkoviště bude dočasně na věky. (jednotka dočasnosti je jeden furt)

Pátek, 10. září 2021, 12:09Odpovědět

Raději místa pro rezidenty nebo kreativnější využití. Nové parkoviště u Papíráku kritizuje opozice  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.