Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mrtvici mnoho lidí nepozná, přitom při záchraně jde o minuty. Liberečáky na to upozornila tramvaj

Pokles koutku, ochrnutí končetin a porucha řeči. To jsou tři hlavní příznaky cévní mozkové příhody (CMP) neboli mrtvice. Přitom ale stále spousta lidí mrtvici nerozpozná. V rámci Světového dne mozkové mrtvice, který připadá na tento pátek, vyjela dnes z Lidových sadů „mrtvicová“ tramvaj.

Jde o další z preventivních akcí, kterou chce Krajská nemocnice Liberec společně s dalšími organizacemi upozornit na prevenci možných onemocnění, kterým lze předejít zdravým životním stylem, časným vyšetřením nebo alespoň zmírnit dopady včasným vyhledáním odborné pomoci.

Mrtvice je nevyzpytatelná. Nepotýkají se s ní pouze lidé staršího věku, mezi pacienty jsou i dvacetiletí jedinci.

Běžně za zdravotníky přicházejí pacienti, dnes se role obrátily. V tramvaji, která na mrtvici čili iktus upozorňovala cestující, byla také lékařka Zuzana Eichlová, vedoucí iktové jednotky v liberecké nemocnici. „Jako první se cestujících zeptáme, zda vědí, jak mrtvice vypadá. Ačkoliv se může zdát, že dnes ji zná každý, bohužel více než sedmdesát procent Čechů vůbec neví, jak vypadá, a nedokáží si pod tím nic konkrétního představit,“ uvádí Eichlová.

Mezi rizikové faktory související s možným výskytem CMP patří kouření, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo například alkohol.

Podle Eichlové je úskalím CMP zejména to, že oproti třeba takovému infarktu nebolí. „Zpočátku nemusí pacienti vnímat nějaký velký diskomfort. Postupně ale zjistí, že nevládnou své ruce, nedokážou dostatečně polknout nebo jim z úst vytéká pití,“ přibližuje lékařka. V případě mrtvice jde přitom doslova o minuty a rychlá odborná pomoc je klíčová. „Neuron, tedy mozková buňka, pokud nedostává živiny, tak po pěti minutách odumírá,“ vysvětluje lékařka.

Myslela jsem, že mám jen nízký tlak

Své o tom ví Marcela Bátorová, která nedávno CMP prožila. Dnes se akce mrtvicová tramvaj zúčastnila, aby podpořila šíření osvěty. Vše u ní začalo, když jednoho rána vstala a točila se jí hlava. „Myslela jsem, že je to jen nízký tlak. Když jsem vařila, tak mi ale nebylo dobře a cítila jsem, jak se u linky ploužím. Tak jsem si šla lehnout,“ vypráví a pokračuje: „Člověk má strach jen tak volat záchranku a obtěžovat. Říkala jsem si, vždyť to není tak hrozné.“

Marcela Bátorová dnes již ví, že příznaky mrtvice není radno přehlížet.
V České republice postihne iktus každoročně zhruba 30 tisíc lidí, v případě Liberce jde o zhruba 220 osob. Každý den umře na mrtvici v průměru 28 lidí, uvádí portál Čas je mozek. Přitom ve více než polovině případů je možné CMP předejít prevencí.

Jenže ani po odpočinku se situace nelepšila a v noci, když Marcela přestávala cítit levou nohu, si konečně zavolala záchranku. „Myslela jsem, že mi dají nějakou kapačku a zase mě pošlou domů, ale jim se to nezdálo. Nakonec jsem zůstala v nemocnici týden a prokázalo se, že jsem měla mrtvici,“ říká Marcela. Dnes ví, že podobné stavy je důležité nepodceňovat. K tomu dodává: „Určitě by to lidé neměli nechat být. Jakmile jde o hlavu a takové stavy, tak by neměli na nic čekat.“

Pokud lidé na sobě nebo svých blízkých zpozorují příznaky mrtvice, neměli by otálet a zavolat záchranku. Jiná první pomoc totiž možná není. „Nedávno jsme informovali o prevenci v souvislosti s kolorektálním karcinomem, dále jsme zprovoznili ambulanci preventivní onkologie. V podobných akcích rozhodně chceme pokračovat,“ uzavírá mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář s tím, že lidé by měli o své zdraví pečovat zejména preventivně a ne teprve ve chvíli, kdy se schyluje k velkému problému.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nemocnice, tramvaj, Liberec, mrtvice, cévní mozková příhoda, Krajská nemocnice Liberec, prevence, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtvici mnoho lidí nepozná, přitom při záchraně jde o minuty. Liberečáky na to upozornila tramvaj  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.