Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Frýdlantu vysadili jabloňový sad. Pečovat o něj budou studenti

Jabloňový sad s celkem stovkou stromků nově vysadili na naučné zemědělské stezce ve Frýdlantu. Studenti Střední školy hospodářské a lesnické se budou o stromy starat a také se učit zpracovávat jablka.

Škola ve Frýdlantu se nápadem na výsadbu sadu inspirovala v Táboře. Doposud měla jen pár ovocných stromů. „Vysadit v jejich sousedství jablečný sad nás ale napadlo až během návštěvy zemědělské školy v Táboře, kde jsme obdivovali jejich sad a přilehlou moštárnu,“ komentoval ředitel školy Miroslav Kudrna.

Naučnou zemědělskou stezku využíva frýdlantská škola při výuce. Studenti se zde učí, jak konkrétní plodiny vypadají a jak se pěstují.

Se zafinancováním pomohla škole Nadace Ivana Dejmala, která vznik sadu podpořila částkou deset tisíc korun. „Částku jsme poté doplnili vlastními financemi školy a výsadbě sadu tak už nic nestálo v cestě,“ uvedl Kudrna.

Již v příštím roce by mohli studenti zpracovávat první úrodu. „Nápad vysadit v prostoru naučné zemědělské stezky jablečný sad velmi chválím. Žáci školy se na něm budou neustále učit vztahu k přírodě a potažmo i ke své práci,“ konstatoval místostarosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Sad a budoucí možnost zpracování ovoce vítá i starosta Jiří Stodůlka. „Škola žije v rychlém a efektivním tempu, pořád se tam něco děje, pořád je něco nového. Po chmelnici a vinici je tu ovocný sad. Nezbývá než se těšit na další novinky a akce, které škola pro své žáky připraví,“ řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, alej, stezka, sad, Tábor, Ivan Dejmal, Jiří Stodůlka, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu vysadili jabloňový sad. Pečovat o něj budou studenti  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.