Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Parkoviště v Lucemburské je dokončeno. Nabízí víc než padesát míst

V dolním centru Liberce přibylo 55 parkovacích míst. Liberecké technické služby je vytvořily úpravou nevyužívané plochy v Lucemburské ulici. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce je parkoviště v provozu od tohoto týdne.

„Je to velmi přívětivé místo k zaparkování auta, když potřebuje (někdo) něco vyřídit ve městě," řekl Šolc novinářům. Na parkovišti platí takzvaný zelený tarif s cenou deset korun za hodinu a 30 korun za celý den. Od radnice je vzdálené asi 300 metrů a od terminálu MHD zhruba půl kilometru.

Pozemek, kde je nyní parkoviště, získalo město loni v rámci velké směny se stavební firmou Syner Group. Patří do lokality takzvaného Papírového náměstí, jež je jednou z nejstarších částí města. Dlouhodobě ale zároveň patří tato oblast mezi nejvíce zanedbaná místa v centru, i když v posledních letech zde některé domy byly opraveny. Cílem města je tuto čtvrť zvelebit.

Opozice byla proti parkovišti

I proto se opozice už dříve postavila proti tomu, aby v Lucemburské ulice vzniklo další parkoviště. Opoziční zastupitel za Jindřich Felcman navrhoval, aby město proto toto místo využilo tzv. konceptu temporary urbanism. „Tedy vytvoření svébytných veřejných prostranství pomocí nízkonákladových objektů a úprav, často ve spolupráci s místní komunitou, kreativními a kulturními spolky. Může jít o specifická hřiště, letní scény, komunitní zahrádky, umělecké instalace," řekl.

Současné vedení města uvádí, že parkoviště by zde mělo být jen dočasně do doby, než najde vhodnější využití pro tento pozemek. Aktuálně by mělo pomoci řešit problém s nedostatkem parkovacích míst v centru. Na městských placených parkovištích je zhruba 1300 míst, za něž řidiči platí mincemi přes parkovací automaty, nebo bezhotovostně. Podle primátora Jaroslava Zámečníka počítá město i s tím, že v oblasti Papírového náměstí nabídne prostor i kreativním či kulturním spolkům. „Máme pro ně travnatou plochu kolem Linserky, kde mělo být původně také parkoviště," dodal primátor stotisícového města. Bývalou slévárnu Linser na rohu Resslovy ulice chce radnice v budoucnu přeměnit na kulturně kreativní centrum. Z továrního areálu zůstala jediná budova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky správa, automobilová, parkování, Liberec, Jiří Šolc, radnice, SYNER Group a.s., Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkoviště v Lucemburské je dokončeno. Nabízí víc než padesát míst  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.