Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Liberci jsou desítky mostů ve špatném stavu. Nikde ale dle vedení města není situace kritická

V Liberci je celkem 142 mostů ve vlastnictví města. Padesát z nich by potřebovalo opravit. V příštím roce chce město do jejich oprav investovat zhruba deset milionů korun.

 Ve fázi projektových příprav je rekonstrukce 14 mostů a lávek, na což podle odhadu bude potřeba skoro 90 milionů korun bez DPH. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) ale bude moci radnice na odstranění havarijních stavů vynaložit v příštím roce jen asi zhruba deset milionů korun. „Stav je neveselý, co si budeme nalhávat, peněz je málo, co by si budeme nalhávat," řekl Šolc. Podle něj ale není stav žádného mostu ve městě natolik kritický, aby ho museli uzavřít pro dopravu.

Nejdražší letošní rekonstrukcí byl most v Hanychovské

Letošní největší investicí radnice v tomto směru byla oprava mostu v Hanychovské ulici u starých pekáren zhruba za šest milionů korun. V příštím roce by to měla být rekonstrukce 22 metrů dlouhého mostu v ulici Ke Hluboké v Pilínkově. „Tam je komplikovaný most, který vede přes železniční trať. Problém je v tom, že abych ho mohl opravit, tak ho musím zbourat, tak už je špatný," uvedl náměstek. Po starém mostě mohou několik posledních let jezdit jen osobní auta. Náklady na výstavbu nového odhaduje Šolc na 20 milionů korun, peníze na něj chce získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „Využíváme toho faktu, že kříží vlakovou trať, což je slovy ministerstva (dopravy) nadřazená dopravní infrastruktura, proto by nám na to peníze mohl dát stát," dodal Šolc.

Do této kategorie podle něj patří i 35 metrů dlouhý most v Proletářské mezi Vescem a Doubím, který vede nad silnicí první třídy 35 a jehož oprava si vyžádá také minimálně 20 milionu korun. Na ten se ale podle Šolce dostane nejdřív za dva roky. „U SFDI platí, že můžeme každý rok žádat jen na jeden," řekl náměstek.

Více než 20 milionů korun potřebuje město na opravy dalších dvou mostů, jeden je v Londýnské ulici a druhý vede přes Lužickou Nisu v Machníně nedaleko archivu. Opravit je také potřeba mosty v ulicích Lukášovská, Vojanova, Strakonická, Topolova, Na Bohdalci nebo Kašparova či lávky u Vendelína nebo v Kubelíkově ulici.

V Liberci je nutné opravit i mosty na průtahu I/35 městem, které jsou ve vlastnictví státu. Už letos dalo Ředitelství silnic a dálnic zbourat a postavit bezmála za 62 milionů korun nový most u Makra. Oprava nyní čeká další dva mosty na průtahu, které jsou u napojení silnice I/14 na Jablonec nad Nisou. Oba mosty jsou stejně jako ten u Makra ze 70. let minulého století a jsou ve velmi špatném stavu. Už teď je tam silnice zúžená a je tam snížená rychlost. Práce, které přijdou dohromady zhruba na 400 milionů korun, by měly začít příští rok na jaře. Doprava bude svedena obousměrně do pásu ve směru na Turnov, s komplikacemi a kolonami tam řidiči musí počítat až do podzimu 2023.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, správa, Liberec, mosty, radnice, Jiří Šolc, oprava, Státní fond dopravní infrastruktury, Starostové pro Liberecký kraj, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci jsou desítky mostů ve špatném stavu. Nikde ale dle vedení města není situace kritická  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.