Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zelené elektrokoloběžky v Nise nebo popelnici. Snažíme se tomu předcházet fotkami, říká provozovatel

Od letošního jara funguje v Liberci služba sdílených koloběžek, které provozuje společnost Bolt. Kromě zodpovědných uživatelů, kteří elektrokoloběžku odstaví tam, kam mají, se najdou i tací, kteří s ní nakládají jako s odpadem. Končí pak na nejrůznějších místech. V korytě Nisy nebo například v popelnici.

Novinku v dubnu vítalo vedení města i opozice. A po půl roce hodnotí fungování pozitivně u provozovatel, společnost Bolt. „Lidé si je oblíbili, a proto jsme i navýšili jejich počet. Na jaře jsme v Liberci nasadili dvě stě koloběžek, které bylo možné nalézt na čtyřiceti místech. V současné době jich brázdí městem zhruba tři sta,“ uvedl na dotaz Martin Zajíc, manažer pro elektrokola a koloběžky Bolt.

Největší zájem je o koloběžky ráno mezi sedmou a devátou a odpoledne od šestnácti do devatenácti hodin. Nejvíc klientů využívá koloběžky jako rychlý dopravní prostředek na kratší vzdálenosti do tří kilometrů. „Za dobu provozu najeli Liberečáci přes 200 tisíc kilometrů. Nejdelší trasa byla dlouhá 17 kilometrů,“ komentoval Zajíc.

Odvrácenou stránkou jsou elektrokoloběžky, které se povalují na všemožných místech. Uprostřed silnice, v korytě řeky Nisy, na střeše vysokoškolských kolejí nebo třeba v popelnici. Provozovatel se dle svých slov snaží v obdobných případech jednat rychle. Město se pak zabývá případnými nahlášenými přestupky. „Město nemá žádný smluvní vztah s provozovateli, a tudíž jim pokyny nedává. Evidujeme přestupky proti životnímu prostředí, pokud jsou nahlášeny. Například v korytě řeky by koloběžka rozhodně být neměla,“ řekl Drbně náměstek primátora Jiří Šolc.

Zelené koloběžky v Liberci by mohly odlehčit dopravě. Oproti Rekolům je město nedotuje

V Liberci se po růžových sdílených kolech začaly objevovat sdílené zelené elektrokoloběžky od společnosti Bolt. Novinku vítá vedení města, stejně jako opozice nebo kraj. Bez slušných a ohleduplných uživatelů by ale mohly být koloběžky spíše přítěží.

Bolt se snaží podobným případům předcházet fotkami. Na konci každé jízdy musí uživatel koloběžku vyfotit. V centru ji musí odstavit na vyhrazené místo, jinak nemůže jízdu ukončit. „V širším centru tomu tak není, aby mohli naši uživatelé koloběžku zaparkovat tam, kde opravdu potřebují,“ doplnil Zajíc.  Když už Liberečáci koloběžku na nepatřičném najdou, mohou to nahlásit přes aplikaci nebo e-mail. „Náš tým je následně vyzvedne a dá tam, kam patří,“ dodal manažer společnosti Bolt.

A jak to bude s koloběžkami v zimě? V Liberci zůstanou, ale jejich počet se sníží. Provozovatelé také upozorňují, že jízda v zimě vyžaduje větší opatrnost.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce, Stanislava Hanusová, Veronika Žáková, Pája Macaquinha Vrátilová

Štítky Liberecký, koloběžka, elektrokoloběžka, Bolt, popelnice, Lužická Nisa, Liberec, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelené elektrokoloběžky v Nise nebo popelnici. Snažíme se tomu předcházet fotkami, říká provozovatel  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.