Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kostel v Jítravě přestál zásah blesku. Postupně prochází obnovou, letos došlo na okenice

Špička kostela svatého Pankráce v Jítravě upoutá asi každého řidiče i turistu, který se vydá do okolí Rynoltic. Kostel, který se nachází v centru obce pod Kostelním vrchem, by asi ale zasloužil rozsáhlou rekonstrukci. V letošním roce se dočkal alespoň několika nových oken a okenic.

Popraskaná někde zcela chybějící omítka, zašlé hodiny, rozbité okenice. Kostel v Jítravě bohužel vypadá daleko lépe z dálky než z blízka. Jedná se přitom o chráněnou kulturní památku, která dokládá vývoj barokní architektury v severních Čechách. Ochrana zahrnuje nejen objekt kostela, ale také přilehlý hřbitov a zeď. „Podél zdi jsou rozestavěny sepulkrální památky,“ uvádí Národní památkový ústav.

Historie jítravského kostela sahá až do 14. století. Dřevěný kostel nahradil v první polovině 18. století nový kostel v barokním stylu. A roku 1737 přibyla ještě polygonální kaple na severozápadní straně.

Římskokatolická farnost Dlouhý most se společně s obcí Rynoltice a Libereckým krajem postupně snaží kostel obnovit. Posledních výrazných oprav se dočkal v roce 2009. „Tehdy se udělala nová střecha a podařilo se vymalovat interiér,“ sdělil Drbně Michal Olekšák, administrátor farnosti Dlouhý Most.

Podle něj je aktuálně nejnutnější oprava báně na věži kostela. „Po vichřici se nebezpečně vyklonila, poničila a musela být sundána dolů,“ vysvětlil Olekšák. 

Dále by si kostel zasloužil nátěr střechy, opravu věžních hodin i celou novou fasádu. Farnost Jítrava proto zřídila veřejnou sbírku, do které přispívají lidé z celé republiky. Letos se podařilo vybrat finance na výměnu dvou menších oken na věži kostela. Na obnovu okenic a elipsovitých oken věže přispěl také Liberecký kraj částkou 65 tisíc korun. Opravy podpořila také obec Rynoltice.

Přestože kostel byl vystavěn v letech 1710 až 1730, jeho současná podoba pochází z doby po roce 1868. „Toho roku, za jarní bouřky, byl kostel zasažen bleskem a zcela vyhořel. Za rok a půl byl však nově vybudován a vysvěcen,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Veřejnosti je kostel zpřístupněn běhen speciálních akcí jako jsou benefiční koncerty nebo Noc kostelů, případně na požádání. „Vzhledem k pandemické situaci, byl letos zrušen adventní koncert s Betlémským Světlem, ale jak to jen půjde, uspořádáme nějaký nový koncert třeba na Svatopankráckou pouť v květnu 2022,“ dodal administrátor farnosti.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky Jítrava, Lužické hory, Liberecký, Rynoltice, kostel, Kostel svatého Pankráce, oprava, Národní památkový ústav, Liberecký kraj, Dlouhý most, Severní Čechy, Noc kostelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel v Jítravě přestál zásah blesku. Postupně prochází obnovou, letos došlo na okenice  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.