Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Frýdlant nabídne strážníkům bydlení. Chceme najít srdcaře, říká starosta Jiří Stodůlka

Dlouhé roky dohlíželi na pořádek a bezpečnost ve Frýdlantu liberečtí strážníci. Podle vedení Frýdlantu ale nedošlo ani po mnoha měsících ke shodě se zástupci Liberce a město tak bylo donuceno zřídit si vlastní městskou policii. Smlouva mezi oběma městy vypršela na konci září. Aktuálně Frýdlant hledá velitele strážníků.

Podle starosty Jiřího Stodůlky Frýdlant městskou policii nutně potřebuje. A to i kvůli omezeným kapacitám policistů na obvodních odděleních ve Frýdlantu, Novém Městě pod Smrkem a Hejnicích. „Zřízení městské policie je pro nás nutné, abychom dokázali zajistit bezpečnost a pořádek v rozsahu, který si představujeme,“ sdělil dnes Stodůlka novinářům. „Chceme lidem vrátit pocit bezpečí, kteří doposud skvěle zajištovali strážníci z Liberce,“ komentoval místostarosta Dan Ramzer s tím, že bez strážníků může město jen těžko dohlížet na veřejný pořádek, parkování, neukázněné pejskaře nebo černé skládky.

Liberečtí strážníci působili ve Frýdlantu dlouhých deset let. Nyní se musí město opět vrátit k modelu vlastní městské policie.

Do probíhajícího výběrového řízení na pozici velitele se do dnešního dne přihlásil jeden zájemce. Teprve po zajištění velitele chce město vypsat výběrové řízení na dalších osm pozic strážníků. „Chceme, aby se velitel na jejich výběru podílel,“ zdůvodnil Stodůlka. V celkem devíti lidech by měla být frýdlantská městská policie být schopna fungovat nepřetržitě dvacet čtyři hodin denně téměř po celý rok.

Liberečtí strážníci končí ve Frýdlantu. Město bude jednat o založení vlastní městské policie

Liberečtí strážníci nebudou od příštího roku sloužit ve 25 kilometrů vzdáleném Frýdlantu. Smlouva mezi oběma městy vyprší na konci letošního září, podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka ji prodlouží maximálně o tři měsíce, aby dali Frýdlantu...

Místo příspěvku láká Frýdlant na bydlení

S nedostatkem strážníků se dlouhodobě potýkají i města, která vlastní městskou policii provozují již dlouhé roky. Nové zájemce se tak snaží motivovat náborovým příspěvkem či stabiližačním příplatkem. Touto cestou ale Frýdlant jít nechce. Místo toho tak uchazečům o práci u městské policie nabídne bydlení. „Nechceme, aby zde sloužili lidé, kteří skočí na pár zlaťáků a pak jdou o oddělení dál. Hledáme srdcaře, kteří tady u nás budou chtít pracovat. Proto jim nabízíme bydlení,“ vysvětlil starosta.

V Jablonci chybí strážníci. Nalákat nové zájemce chce městská policie náborovým příspěvkem

V Jablonci nad Nisou chybí městské policii strážníci. Pro nové zájemce tak připravuje náborový příspěvek ve výši 150 000 korun. Ty ale nevyplatí novým zaměstnancům město najednou, ale v průběhu pěti let.

Provoz vlastní městské policie si vyžádá nemalou finanční investici. V prvních dvou letech Frýdlant počítá s částkou okolo sedmi milionů korun. Předpokládané roční náklady na jednoho strážníka se pohybují mezi 700 až 800 tisíci korunami.

Zázemím městské policie se po rekonstrukci stane dům naproti frýdlantské radnice č. p. 74. V třípodlažním domě dříve sídlilo poradenské centrum a místní akční skupina. „Jde o nebytové prostory, kde ale můžeme vytvořit dva byty a do budoucna celkem čtyři, pokud půjdeme až do podkroví,“ řekl Ramzer s tím, že poněkud omezující je památková ochrana objektu. Než bude služebna připravena, budou strážníci dočasně v budově, kterou doposud využívali liberečtí strážníci.

Hlídky vyrazí do ulic nejspíž v létě

Přestože Frýdlant by si měl zajistit vlastní městskou policii od začátku roku 2022, lidé budou moci na strážníky narazit zřejmě až v letních měsících. Zatím není jasné, kdy začnou hlídky fungovat, protože se to odvíjí od výsledků výběrových řízení a také toho, zda Frýdlant přijme již hotové strážníky. V opačném případě totiž musí zájemci projít kurzem. „Reálně bych začátek působení městské policie viděl na červen až červenec,“ dodal místostarosta.

Frýdlant není jediným městem v kraji, které nyní zřizuje městskou policii. Celkem dva strážníci budou dohlížet na pořádek a bezpečnost také v Harrachově. „Nejvíce nás trápí nedodržování předepsané rychlosti, černé skládky nebo vandalismum,“ uvedl již dříve starosta Harrachova Jaroslav Čech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky Liberecký, Frýdlant, strážníci, městská policie, obecní policie, Jiří Stodůlka, bydlení, Liberec, Dan Ramzer, výběrové řízení, Nové Město pod Smrkem, Hejnice, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant nabídne strážníkům bydlení. Chceme najít srdcaře, říká starosta Jiří Stodůlka  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.