Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vážíme si vás a děkujeme. Liberečtí řidiči veřejné dopravy uspořádali sbírku pro zdravotníky

Období adventu a Vánoc bývá plné dobrých skutků nejen v pohádkách. Příkladem je sbírka, kterou mezi sebou uspořádali řidiči autobusů, tramvají a zaměstnanci všech sekcí DPMLJ. Chtěli tak podpořit zdravotníky v liberecké nemocnici a poděkovat jim za jejich práci.

V posledních měsících čelí zdravotníci tvrdé kritice a navzdory náročnému zaměstnání, které vykonávají s vypětím všech sil, se jim dostává nadávek a urážek. Řidiči z DPMLJ se tak rozhodli v předvánočním čase spojit své síly a sbírkou vyjádřit libereckým zdravotníkům podporu a poděkování. „My samozřejmě netoužíme po tom, aby nás lidé zahrnovali dary. Úplně nám bude stačit, když nám nebudou nadávat, budou vstřícní a budou mít trochu pochopení,“ řekla Drbně Marie Fryaufová, ředitelka ošetřovatelské péče a vrchní sestra na pracovišti centrální operační sály.

Lidé jim tleskali, teď nadávají

Právě stále častější kritika a nadávky na adresu zdravotníků inspirovaly liberecké řidiče a řidičky MHD k uspořádání sbírky. V mém blízkém okolí, a jistě jsem to neslyšel osobně jenom já, stále častěji slýchám, že zdravotníci v nemocnicích opět jedou na sto dvacet procent a už z toho všeho padají na hubu. Jistě, je to jejich práce, mnohdy i poslání, ale vzpomeňme na jaro. Většina lidí je plácala po zádech. A jaká je realita dnes? Jak uvedla vrchní sestra na chirurgii ‚Vloni nám tleskali, dnes nám nadávají‘,“ vyzval Josef Prudič své kolegy k zapojení do sbírky. Během pěti dnů se podařilo vybrat přes deset tisíc korun, které autoři proměnili na dárkové balíčky, desítky vánoček a koláčků.

Řada řidičů chtěla podpořit zdravotníky i díky osobním zkušenostem. Třeba jako řidička tramvaje Vendula Jenčová, jejíž sestra je zdravotní sestrou. Takže vím, co jejich práce v posledních době obnáší,“ konstatovala a pokračovala: Všem zdravotníkům přeji pevné nervy na nehezké ohlasy, které dostávají. To si vůbec nezaslouží. Mají můj velký obdiv. Přeji jim všem ať ve zdraví vydrží, a hlavně podporu veřejnosti.

Že je důležité zdravotníky v dnešní nelehké době podpořit, si myslí i Zdeněk Leszkoven, vedoucí provozu MHD. „V době, kdy mnozí ztratili úctu a respekt k tomuto povolání, jsme rádi, že jsme zdravotníkům mohli aspoň trochu zpříjemnit den. Nemají to teď jednoduché, to jsme viděli osobně,podotkl. Jak Drbně sdělila mluvčí DPMLJ Martina Poršová, sbírka vzešla čistě z iniciativy zaměstnanců.

Zdravotníci liberecké nemocnice přijali sbírku s nadšením a vděčností. „Byli úplně neuvěřitelní a moc milí. Přijela úžasná parta zaměstnanců dopravního podniku. A myslím, že ač vánočky i sladkosti jsou úžasné, nejvíce potěšilo zdravotníky jejich osobní poděkování za naši práci,“ reagovala Fryaufová s tím, že právě osobní setkání bylo pro řadu zdravotníků velkým povzbuzením. „I když nám lidé často vyčítají, že jsme si tuto práci vybrali sami a bereme za ní přeci peníze, což je pravda, tak aktuálně zažíváme náročné období. Leží u nás naprosto izolovaní pacienti. Kromě té odborné péče se je snaží sestry i psychicky podpořit a sdílet s nimi jejich osudy, ale je to opravdu těžké, když samy neví, kam dřív skočit,“ dodala vrchní sestra s tím, že řidiči DMPLJ nejsou jediní, kteří se v současnosti snaží liberecké zdravotníky podpořit. Prozradila tak, že například vedení Hejnic nechalo pro zaměstnance liberecké nemocnice napéct cukroví s hezkými vzkazy na krabicích a tu a tam přinesou zdravotníkům něco na přilepšenou i lidé z řad veřejnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMLJ

Štítky Liberecký, DPMLJ, sbírka, nemocnice, KNL, zdravotnický pracovník, Krajská nemocnice Liberec, advent, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Vážíme si vás a děkujeme. Liberečtí řidiči veřejné dopravy uspořádali sbírku pro zdravotníky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.