Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Liberecké výšině probíhají úpravy. Otevřít by se mohla na jaře. Diskotéky se sem ale nevrátí

Čilý stavební ruch panuje v posledních týdnech v interiérech restaurace s hotelem a rozhlednou Liberecká výšina. Otevřít ji chtějí do března, na jaře se ale ještě bude pracovat na úpravách okolí, řekl Martin Hřebík, který ji se společníkem Janem Fantou začal provozovat.

Libereckou výšinu nechal v lesích nad Lidovými sady v roce 1901 postavit jako výletní hostinec s věží textilní továrník Heinrich Liebieg. Už 120 let je podnik oblíbeným turistickým cílem, v posledních 25 letech je ale víc zavřená než otevřená. Od roku 2016 vlastní areál podnikatel s nemovitostmi Josef Neuman, který ho na jaře 2016 vydražil za 17 milionů korun. Přestože předchozí majitel - zkrachovalé Družstvo PLP Invest, do budov i s využitím evropských dotací investoval údajně kolem 60 milionů korun, interiéry nutně potřebují modernizaci.

Od prosince mají Libereckou výšinu v pronájmu liberečtí podnikatelé Hřebík a Fanta, kteří se okamžitě pustili do přestavby zanedbaných interiérů, aby mohli co nejdřív otevřít.

Hřebík s Fantou provozují několik tanečních klubů, nabídka přišla v době, kdy mají většinu podnikání kvůli koronavirovým omezením znovu zavřenou. „Ta Výšina nám přišla jako dar z nebes, protože jsme přestali myslet na to špatné a začali jsme pro něco nového žít. Přestali jsme přemýšlet o tom, z čeho zaplatíme náklady firmy, když nevyděláváme. Začali jsme řešit Výšinu, a jak to tam uděláme hezké a nové," řekl Hřebík a dodal: „V té covidové době je to výzva, která nás nakopla a dala nám zapomenout na špatné věci, které se teď dějí."

Soud ohledně termálních lázní se na začátek nevrací. Pokračovat bude v červnu

Po tři čtvrtě roce se dnes vrátil soud ke kauze dotačního podvodu týkající se termálních lázní v Chrastavě. Líčení bylo odročení na červen.

Bez silného investora, by si ale tak nákladný projekt nemohli dovolit, většinu prostředků totiž investovali před dvěma lety do vybudování tanečního klubu Lípa v bývalém kině. Kvůli koronaviru byl ale dohromady otevřený sotva půl roku. „Bez toho, že bychom za sebou měli našeho společníka a investora Josefa Neumana, který Libereckou výšinu vlastní, bychom do toho jít nemohli. Je to podnikatel s nemovitostmi, ale záleží mu i na tom, co se s těmi nemovitostmi děje. On sám nás vyzval, zda bychom do toho nechtěli jít a trochu to oživit," doplnil Hřebík.

Společníci před 12 lety začínali s prvním malým klubem Top Star a postupně přibírali další provozovny mimo jiné kavárnu v Hotelu Praha, ale vybudovali také třeba vlastní taxislužbu. Dnes provozují další tři taneční kluby a také koktejlový bar. Teď se oba naplno věnují obnově Liberecké výšiny. Cílem je znovu otevřít restauraci, hotel a také vyhlídku na věži. Velký sál by měl sloužit společenským akcím a také svatbám, protože romantické místo nad Libercem k tomu přímo vybízí.

Robert Dušek a bývalý náměstek hejtmana Sepp měli dostat milionový úplatek kvůli Výšině i lázním. Vinu odmítají

Soud v Liberci s 12 obžalovanými z dotačního podvodu se kromě stavby termálních lázní týká také opravy hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukce rozhledny a restaurace Liberecká výšina. Vyplynulo to z obžaloby, kterou po úterním přerušení...

Interiér dozná výrazných změn. Diskotéky se sem nevrátí

Při stavbě Liberecké výšiny na počátku 20. století použiti stavbaři materiál ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Projektant tím dosáhl dojmu starobylosti, iluzi hradu dotvářel příkop překlenutý mostem. Necitlivá rekonstrukce v 60. letech minulého století objekt výrazně poznamenala, nákladná obnova před deseti lety jí sice vrátila historický ráz, ale jen navenek. „Uvnitř je to sádrokarton," poznamenal Hřebík. I proto se teď rozhodli pro moderní interiéry. Zmizel dožilý nábytek i lovecké trofeje v restauraci, z původního zůstalo jen zařízení kuchyně, které ale muselo projít důkladnou sanací.

V letní sezoně přibude venku ještě občerstvení. Diskotéky, kterými bývala Liberecká výšina před lety vyhlášená, tam už pořádat nechtějí. „V restauraci chceme vařit poctivou českou kuchyni, péct si vlastní chleba. Bude to na kreativitě kuchaře," řekl Fanta. Výšina je podle něj pro Liberečany stále oblíbeným místem, kolem totiž vede řada pěšin a turistických stezek. I teď, bez ohledu na to, jestli sněží, prší nebo je mlha, se tam podle něj zastavují lidé, kteří jsou kolem na procházku. Rádi by si dali svařák, grog nebo horký čaj, to ale zatím není možné.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Sovboda

Štítky památky, rekreace, Liberecká výšina, Liberec, jaro, Jan Fanta, restaurace, interiér, Praha, Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecké výšině probíhají úpravy. Otevřít by se mohla na jaře. Diskotéky se sem ale nevrátí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.