Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na černé pasažéry stačí revizoři. Na cestující bez respirátorů platí většinou až strážníci

S blížícími se Vánocemi ožilo centrum Liberce a přibylo také cestujících v MHD, kteří ještě potřebují rychle sehnat poslední dárky, čerstvého kapra nebo jmelí. Na dodržování vládních nařízení i černé pasažéry si v předvánočním čase posvítili revizoři společně se strážníky.

Terminál ve Fügnerově ulici ozařuje ranní sluníčko a ručičky hodin se pomalu přibližují k desáté hodině. Na zastávku tramvaje č. 11 míří i čtveřice mužů, dva strážníci a dva revizoři. Společně už po několikáté vyráží do terénu. Dopravní podnik k těmto akcím přistoupil kvůli zvyšujícímu se počtu záchytů černých pasažérů a nedodržování vládních opatření proti covidu. „Nikdy nemáme přesně určené, který spoj v kolik hodin musíme zkontrolovat. To ani nejde,“ vysvětluje jeden z inspektorů.

Řidiči mají svázané ruce, proti lidem bez respirátorů nic nezmůžou

Podle revizorů platí přítomnost městské policie zejména na cestující, kteří nedodržují vládní opatření proti covidu v podobě zakrytých dýchacích cest. Na tyto pasažéry upozorňují opakovaně dopravní podnik ostatní cestující. Revizoři ani řidiči ale cestující k dodržování opatření donutit nemohou. „Vedení dopravního podniku nemá žádnou legislativní oporu, jak proti těmto osobám, kterým je zdraví ostatních lhostejné, zasáhnout. Svázané ruce mají také řidiči vozidel. Ti mohou pouze požádat o ochranu dýchacích cest nebo preventivně na povinnost poukazovat zvukovým hlášením ve voze,“ vysvětlil již dříve Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ.

„Před námi se kolikrát ohánějí ústavou a podobně. Se strážníky to ale bývá bez problému,“ popisuje starší z dvojice revizorů. Jakmile čtveřice nastoupí, začnou zejména po strážnících cestující pokukovat. Lidé, kteří doposud měli roušky či respirátory nasazené jen pod nosem nebo je neměli vůbec, si je nasazují, jiní cestující už šátrají v kapsách a hledají jízdenky.

Na kontroly s revizory v MHD vyrážejí i strážníci. Přibývá lidí bez jízdenek i respirátorů

Už několik společných akcí mají za sebou revizoři libereckého dopravního podniku s městskými strážníky. Dopravní podnik tak reaguje na zvyšující se počet záchytů černých pasažérů a také nedodržování vládních opatření proti covidu.

Během pár minut jsou všichni cestující zkontrolováni. Pokývnutím hlavy dává revizor signál, že na příští zastávce se přesunou do druhého vozu. Tam už to tak hladce neprobíhá. „Máte neplatnou jízdenku o dvě minuty. Už vystupujete? No dobrá,“ reaguje revizor. Ke kontrole jízdenek se snaží přistupovat zodpovědně ale zároveň lidsky. Pokud cestující přetáhnou jízdné jen o pár minutek, nechává je být. „To by bylo přeci jen moc drsné, zvlášť takhle před Vánocemi.“ Pokud ale narazí na černé pasažéry, s těmi slitování nemá.

Čím jsou tramvaje a autobusy přeplněnější, tím přibývá cestujících, kteří hlídku městské policie ihned nezpozorují a pokud nemají respirátor, strážník je vzápětí upozorní. Naštěstí se všechny kontroly obešly bez sporů nebo nadávek. „Většinou je to bez problému, až na výjimky,“ říká strážník. „Za celý den upozornila hlídka celkem patnáct osob na to, že nemají nasazené respirátory,“ doplňuje mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková. Tři z nich museli strážníci vykázat z vozu, ale většinou se jednalo o cestující, kteří stejně již vystupovali. „V podobných akcích budeme i nadále pokračovat,“ dodala mluvčí DPMLJ Martina Poršová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kontroly, hygiena, Liberec, opatření, pokuty, covid, respirátor, Vánoce, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na černé pasažéry stačí revizoři. Na cestující bez respirátorů platí většinou až strážníci  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.