Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Botanická zahrada láká na orchideje. Letos plánuje také výstavu o venezuelské přírodě

Botanická zahrada v Liberci měla loni v důsledku koronavirové pandemie asi o 40 procent návštěvníků méně než obvykle. Do nejstarší veřejné botanické zahrady v zemi v roce 2021 přišlo 36 024 lidí. V posledním roce před epidemií, tedy v roce 2019, jich bylo 61 709, uvedl ředitel zahrady Miloslav Studnička.

„Pokles je způsoben pětiměsíčním uzavřením z moci úřední a ještě výpadkem zájezdů ze zahraničních cestovních kanceláří. Podle dotazů v e-mailech se zdá, že také negativně působily obavy nebo nejasnosti ohledně testů a povinnost mít respirátor ve sklenících," řekl Studnička.

Liberecká botanická zahrada vznikla v roce 1895. Ve sbírkách má víc než 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. Lákadlem je také nejstarší veřejné akvárium v zemi, které vzniklo před více než 60 lety.

Loňskou nejvýraznější novinkou podle ředitele byla přestavba bývalého kiosku na expozici s velkoformátovými fotografiemi. „Provoz prvního roku ukázal, že se těší zájmu návštěvníků," uvedl Studnička. V takzvaném pavilonu M se mohou návštěvníci seznámit prostřednictvím fotografií s prostředím, odkud pocházejí a kde v přírodě se vyskytují druhy vystavované v dalších expozicích botanické zahrady.

Letos se chystá výstava o přírodě Venezuely

Pro letošní rok podle Studničky chystají výstavu o přírodě Venezuely, která by měla začít v květnu. Od základu se změní také design jedné části alpina nazývaného v Česku často skalka. „Práce proběhnou v květnu," dodal Studnička. Alpinum bylo v liberecké botanické zahradě založeno v roce 1957 a do nynější podoby přestavěno v roce 1990.

Aktuálně jsou největšími lákadly pro návštěvu zahrady orchideje. Podle Studničky atraktivitou vyniká také pavilon masožravých rostlin. „Kde je i jediné místo v Evropě, kde lze vidět láčkovka rádža, masožravá rostlina s největšími pastmi," dodal. Liberecká botanická zahrada má od počátku letošního roku nového zřizovatele, v rámci směny čtyř příspěvkových organizací přešla z města Liberce pod Liberecký kraj. Studnička zatím neví, co tato změna zahradě přinese. „Nebyl jsem nositelem ani spoluautorem záměru změnit zřizovatele. Považuji to však za vyhovující, přiměřené a slibné," dodal.

Z města pod kraj botanická zahrada přešla i kvůli tomu, že má nadregionální význam. Směna by měla pomoci jejímu dalšímu rozvoji. Náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj) před týdnem při podpisu dohody s městem o převodu majetku uvedla, že žádnou revoluci v zahradě nechystají. Předpokládá ale, že standardně jako v jiných krajských organizacích vypíšou v průběhu letošního roku výběrové řízení na pozici ředitele zahrady na dobu šesti let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky příroda, botanická, Liberec, botanická zahrada, výstava, zahrada, Evropa, Česko, Venezuela, Starostové pro Liberecký kraj, Květa Vinklátová

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Botanická zahrada láká na orchideje. Letos plánuje také výstavu o venezuelské přírodě  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.