Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hrady a zámky v kraji loni navštívilo nejméně turistů za posledních patnáct let

Velmi smutnou sezónu za sebou mají hrady a zámky v regionu. Loňská návštěvnost byla nejnižší minimálně od roku 2006. Na osm památek loni přišlo přes 302 500 návštěvníků.

To je skoro o 33 000 méně než v roce 2020 a zhruba o 152 000 méně než v roce 2019. Vyplývá to z dat návštěvnosti, které poskytla regionální mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) z Územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Poslední dvě sezony byly jediné od roku 2014, kdy na státní hrady a zámky v Libereckém kraji přišlo za rok méně než 400 000 návštěvníků. Už dříve zástupci památek uvedli, že za propadem jsou zejména opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Sezony byly o několik měsíců kratší a lidi od návštěv odrazovala i třeba povinnost mít při prohlídkách nasazené respirátory.

Většinu adventních akcí kasteláni zrušili

Pro většinu státních památek v kraji skončila loňská sezona na konci října. Kvůli nastaveným epidemickým opatřením kasteláni hradů a zámků zrušili většinu naplánovaných akcí spojených s adventem. Závěr roku příliš nevylepšil sezonu ani pro celoročně otevřené zámky Sychrov u Turnova a Zákupy na Českolipsku. Za listopad a prosinec na obě památky přišlo jen bezmála 1700 lidí. V době předcovidové na Sychrov v období adventu přicházelo každoročně kolem 15 000 lidí.

Stejně jako v předchozích letech i loni v kraji turisty ze státních památek nejvíce lákala zřícenina hradu Trosky v Českém ráji, kam vystoupalo skoro 97 000 lidí. Přes 53 000 návštěvníků měl zámek Sychrov i hrad Bezděz na Českolipsku. Více než 31.000 lidí si prohlédlo hrad a zámek Frýdlant na Liberecku, bezmála 25000 zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí a skoro 18 000 zákupský zámek. Na zámek Hrubý Rohozec v Turnově přišlo přes 14 000 lidí a na příhraniční hrad Grabštejn na Liberecku přes 11 500.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Turistický atlas

Štítky památky, Liberecký, zámek, hrad, Sychrov, Liberecký kraj, Národní památkový ústav, advent, pandemie covidu-19, okres Česká Lípa, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady a zámky v kraji loni navštívilo nejméně turistů za posledních patnáct let  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.