Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přípravy silnice do zóny Jih pokračují, řeší se finance. Práce by mohly začít v roce 2025

Jednodušší i kratší napojení na silnici I/35 by měla přinést výstavba nové vozovky do průmyslové zóny Jih. Díky nové silnici by se mělo také odlehčit ulici České mládeže. O financování projektu, jehož náklady by se mohly vyšplhat na více než 320 milionů korun, jednal hejtman Martin Půta s ředitelem agentury CzechInvest Patrikem Reichlem.

O vybudování druhého napojení průmyslové zóny Jih se uvažovalo již na konci 90. let, tehdy zóna teprve vznikala. Tehdy stát přislíbil, že se na nové silnici bude finančně podílet, k tomu ale nikdy nedošlo. Kraj chce nyní tento příslib státu připomenout. „O financování silnice jsem jednal s panem ředitelem Patrikem Reichlem z CzechInvestu. Jeho prostřednictvím chceme zopakovat novému vedení Ministerstva průmyslu a obchodu jejich letitý příslib, že s financováním výstavby této silnice významně pomůže i stát. Pevně věřím, že k tomu dojde,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Stavba silnice do průmyslové zóny se přiblížila. Kraj vykupuje nemovitosti

Na 300 milionů korun přijde podle odhadů Liberecký kraj výstavba druhé silnice do průmyslové zóny Jih v Liberci. Je připravena dokumentace k územnímu řízení, kraj už také vykupuje nemovitosti, které musí stavbě ustoupit. Pokud se na projekt...

Navrhovaná silnice by měla propojit okružní křižovatku na konci Průmyslové ulice s mimoúrovňovou křižovatkou silnice I/35 a s ulicemi Hodkovická a Minkovická.

V souvislosti s výstavbou silnice bylo na konci loňského roku zahájeno územní řízení. „Nyní probíhá majetkoprávní příprava,“ sdělil hejtman. Ta se dotýká 107 pozemků a 12 objektů. Ve většině případů jde o rodinné domy. Pro průmyslovou zónu je druhá silnice nezbytná, dlouhá by měla být zhruba 1,4 kilometru a počítá s ní už i územní plán města. Radnice v minulých letech prověřovala zhruba deset tras, odborníci vybrali variantu, která je nejlepší, co se týče zásahu do krajiny, osobního vlastnictví i technického řešení.

„Stavební práce by měl vést Liberecký kraj společně se SML, které má v plánu vybudovat chodníky, veřejné osvětlení a cyklostezku,“ informoval mluvčí kraje Filip Trdla. Dle aktuálních předpokladů by stavební práce mohly začít v roce 2025.

Napojení průmyslové zóny Jih na silnici 35 je zase blíž. Kraj zahájí projekční přípravu

Očekávaná stavba napojení průmyslové zóny Jih na silnici 35 se zase o krok přiblížila. V návaznosti na technickou studii, která vznikla loni, rada kraje schválila zadání projektové dokumentace pro územní řízení. Původně se očekávalo, že začátek...

Kromě lepšího napojení průmyslové zóny na halvní tah Libercem by se mělo také odlehčit ulici České mládeže, kudy denně projede zhruba 17 000 aut. Nová silnice by podle odhadu mohla nejméně třetinu zátěže převzít. Proti výstavbě jsou obyvatelé Doubí, přes jejichž území by měla vést. Petici proti stavbě v minulosti podepsalo přes 800 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, Liberec, silnice, průmyslová zóna Jih, stavba, průmyslová zóna, Martin Půta, Patrik Reichl, CzechInvest, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy silnice do zóny Jih pokračují, řeší se finance. Práce by mohly začít v roce 2025  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.