Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

S autovraky je konec. Z Liberce jich zmizela bezmála stovka

Z Liberce loni zmizela drtivá většina autovraků a nepojízdných aut, bezmála stovka. Přísnější postup vůči jejich majitelům umožnila novela zákona o pozemních komunikacích.

Náměstek primátora Jiří Šolc řekl, že autovraků na městských komunikacích je aktuálně jen několik, v minulých letech jich bývalo až 120. „Čas od času se nějaký nový objeví," dodal.

Z Liberce začnou postupně mizet autovraky

Liberec začal tento týden s odtahy autovraků, které dlouhodobě zabíraly místa na sídlištích i v centru města. Zlikvidovat jich je potřeba přes 100. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) odhaduje, že na to bude třeba zhruba...

Velkým průlomem byla změna zákona

Problémy s autovraky byly ve stotisícovém městě dlouhodobé, kvůli komplikované legislativě ale radnice dokázala v letech 2019 a 2020 zlikvidovat jen dva. Situace se změnila loni po změně zákona. „Vloni jsme mohli poprvé naplno využít síly této novely a nechat efektivně likvidovat desítky vraků i jinak nezpůsobilých vozidel, která zabírají místa ostatním motoristům a hyzdí prostředí. Je třeba rozlišovat, co jsou úplné vraky a co vozidla bez STK, které se později vraky stanou. Nicméně obojí nemá v ulicích co pohledávat," uvedl Šolc.

Na odtah špatně zaparkovaných aut a vraků bude mít Liberec firmu

Od příštího měsíce bude mít Liberec firmu na odtah autovraků a špatně zaparkovaných aut bránících provozu. Odtahová služba Říha zvítězila v soutěži, do které se přihlásili tři kandidáti.

Z 31 loni evidovaných vraků 12 odstranili sami vlastníci po výzvě úřadu, 16 nechalo město odtáhnout a u zbylých tří čeká radnice až vyprší legislativní lhůty. Výrazně ubylo i aut bez STK, i když navenek některá jako vraky nevypadají. „Nicméně ani ona nejsou způsobilá k provozu, a tudíž nemají na komunikaci co pohledávat. Jejich vlastníky proto vyzýváme k nápravě, aby si STK dodělali. Jinak je čeká stejný proces odstranění jako u vraku. Podobných výzev jsme v roce 2021 odeslali celkem 64, přičemž v 52 případech je vlastníci vyřešili sami. Ostatní jsme nechali odtáhnout,“ dodal náměstek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky správa, automobilová, Liberec, Jiří Šolc, Silniční zákon, STK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S autovraky je konec. Z Liberce jich zmizela bezmála stovka  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.