Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Vydejte se na výlet Lužickými horami ke Chřibským vodopádům, Malému Stožci i nádraží v Jedlové

V Lužických horách sice nenajdeme do výšin se vypínající vrcholy ani přírodní rekordy, přesto mají turistům rozhodně co nabídnout. Výlet z Chřibské za vodopády, kde voda padá opravdu kolmo až na Malý Stožec, skalnatý vrchol s úžasnými výhledy na Lužické hory, můžete podniknout v jakémkoli ročním období.

„Lužické hory jsou stále ještě lokalitou, kterou turisté objevují a nacházejí tu půvabná a málo navštěvované místa. Slunečné jarní dny jsou pro výlet v této oblasti ideální,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výšlap na Malý Stožec začíná na náměstí v Chřibské, kde stojí za návštěvu kostel svatého Jiří a křížová chodba. Pokračovat lze dvanáctikilometrovou trasou po žluté značce, na jejímž začátku je k vidění pozůstatek podstavce historického střeleckého terče. Ten sloužil k tréninku střelby kuší a později z pušek.

Chřibské vodopády

Následuje odbočka na Chřibské vodopády, které jsou výjimečné tím, že voda v nich padá skutečně kolmo dolů a nedotýká se skály. Po žluté pak pokračuje trasa do Horní Chřibské, kde se prochází okolo historické sklárny a kolem železniční stanice Chřibská stoupá až na vrchol Malého Stožce v nadmořské výšce 659 metrů.

Cesta zpět vede opět po žluté dolů z kopce a pak po vrstevnici až na nádraží Jedlová. Odměnou za podařený výlet budiž občerstvení v tamní stylové nádražní restauraci.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Lužické hory, výlet, příroda, vodopády, vodopád, Malý Stožec, Chřibská, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se na výlet Lužickými horami ke Chřibským vodopádům, Malému Stožci i nádraží v Jedlové  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.