Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový bytový dům na Střeláku v Chrastavě stát nebude. Proti byli občané i město

Plánovaný bytový dům OSBD na sídlišti Střelecký vrch v Chrastavě stát nejspíš nebude. Proti stavbě se postavili občané i samotné město, které vydalo nesouhlas s napojením na místní komunikace. Starosta považuje věc za uzavřenou.

Okresní stavební bytové družstvo Liberec mělo v plánu postavit na zmíněném sídlišti nový bytový dům. Obyvatelé sídliště se však proti plánu postavili a město vydalo nesouhlas ohledně napojení na pozemní komunikace města, čímž stavbě zamezilo. „Místní silniční úřad nám dal za pravdu v tom, že je to právo města,“ řekl v pondělí starosta města Chrastavy Michael Canov.

OSBD se proti rozhodnutí neodvolalo

„Myslím si, že zdůvodnění, které vydal silniční úřad, bylo natolik přesvědčivé, že se OSBD ani neodvolalo, čímž tedy to rozhodnutí nabylo právní moci,“ uvedl starosta.

Jiným způsobem se napojit na místní komunikaci není možné, starosta proto považuje věc za uzavřenou. „Mělo by být rozhodnuto. Strašně nerad bych se mýlil, ale považuji v tuto chvíli za jisté, že dům zde stát nebude,“ sdělil Canov. Podle něj již nelze věc soudně napadnout. „Soud by tu věc vrátil s odůvodněním, že žadatel nevyužil všechny možnosti,“ dodal.

OSBD chtělo postavit bytový dům v centru záměrně

„Máme za to, že stavební činnost by měla být vždy upřednostňována uvnitř dané obce. Případné rozrůstání při okrajích by mělo být voleno v případě vyčerpání všech rezerv, respektive možností,“ řekl již dříve místopředseda představenstva Michal Hnyk.

„Město se má rozvíjet jako město a nikoliv jako vesnice, kam preference individuální bytové výstavby bezesporu patří. Kolektivní bytová výstavba navíc městu přináší značné úspory, především v otázkách zajištění služeb pro své občany,“ dodal.

Úbytek zeleně a absence parkovacích míst?

Projektu bylo vytýkáno jednak to, že stavba způsobí úbytek zeleně a také absence zajištění parkování. „V rámci všech projektů počítáme s dostatečným počtem parkovacích míst, a to přesně podle zadaných dispozic,“ uvedl na pravou míru Hnyk. Podle něj se nemělo jednat o razantní úbytek zeleně. „V otázce úbytku zeleně pak musím souhlasit, nicméně nejedná se z našeho pohledu o nikterak významnou zeleň,“ uvedl s tím, že vzrostlé stromy by byly zachovány.

Vlastníkem bytového domu mělo být družstvo. O prodeji bytů se neuvažovalo, obývali by je nájemníci a členové družstva.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OSBD Liberec

Štítky Liberec, Chrastava, sídliště, stavba, Střelecký vrch, bytové družstvo, bytový dům, Michael Canov, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový bytový dům na Střeláku v Chrastavě stát nebude. Proti byli občané i město  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.