Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V KACPU ubývá příchozích běženců, do Vinnycje míří kamion s pomocí. Veze i hasičské obleky

Asistenční centrum pomoci Ukrajině zůstane v prostorách bývalého očkovacího centra v budově Libereckého kraje nejméně do konce dubna. Příchozích ale ubývá. Za poslední týden využilo služby centra denně v průměru 120 uprchlíků. Hasiči nakládají další kamion s pomocí do partnerské oblasti Vinnycja.

Od 1. března, kdy se KACPU v Liberci otevřelo, tudy prošlo 10 323 lidí, z toho 2 942 potřebovalo zajistit i ubytování, řekl v úterý po jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana Jan Sviták

S ohledem na menší nápor se podle ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jana Hadrbolce zkrátila provozní doba. Doklady a další náležitosti včetně bankovního účtu si tu teď mohou uprchlíci vyřídit denně včetně víkendu od 7:00 do 21:00.

„Mimo tuto dobu jsou na místě jen hasiči a policista, kteří zajišťují chod centra. Příchozí mohou ve středisku přespat a následující den jsou odbaveni," doplnil ředitel hasičů. Využití lůžek je podle něj nárazové.

Výtěžek ze sbírky půjde na pomoc uprchlíkům

V současné době má podle Svitáka kraj k dispozici pro ubytování uprchlíků ještě přes 1 300 volných míst a připravují se další. Na pomoc uprchlíkům zřídil kraj u Komerční banky transparentní účet "Liberecký kraj Ukrajině" 777240222/0100, na kterém se zatím vybralo více než 314 000 korun.

Za výtěžek sbírky chtěl kraj původně pořídit elektrocentrálu pro nemocnici válečných veteránů v partnerské Vinnycké oblasti, ukázalo se ale, že by to muselo schválit ministerstvo zahraničí. Kraj tak generátor pořídil z krizového fondu a peníze ze sbírky použije pro uprchlíky v Česku.

Do Vinnycké oblasti míří další pomoc

Podle Hadrbolce nakládají hasiči další kamion s pomocí, který do Vinnycké oblasti zamíří. Spolu s elektrocentrálou a další humanitární pomocí poveze například i vyřazené obleky hasičů, které už není možné použít u zásahu při požáru, při jiných činnostech ale mohou podle ředitele ještě dobře posloužit.

Jde už o čtvrtý kamion, který na Ukrajinu vysílá Liberecký kraj, dalších 12 kamionů s materiální pomocí vypravili hasiči ve spolupráci s ukrajinskou komunitou. „Možná už jsme zhruba na nějakých čtvrt milionu tun pomoci," dodal ředitel hasičů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Polícia Slovenskej republiky

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, uprchlíci, ubytování, Liberecký kraj, uprchlík, Vinnycja, Jan Sviták, Hasičský záchranný sbor, Liberec, Komerční banka, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V KACPU ubývá příchozích běženců, do Vinnycje míří kamion s pomocí. Veze i hasičské obleky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.