Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce Liebiegova paláce pokračuje. Z oranžérie bude kavárna, z koupelny učebna

, aktualizováno 19. dubna 2022, 19:30

Z někdejší oranžérie bude kavárna a místo rozlehlé koupelny počítačová učebna. I takové proměny se dočká památkově chráněný Liebiegův palác v Liberci, který už více než rok a půl prochází rekonstrukcí zhruba za 264 milionů korun. Stavební práce by měly skončit na konci října, poté bude nutné budovu ještě dovybavit. Palác, už jako komunitní centrum, by měl začít sloužit novému účelu na jaře příštího roku. 

„Jsou za námi hrubé stavební práce, výměna stropních konstrukcí, opravy zdí, opravy ve sklepě a teď jsou ty finální práce, kdy se upravují povrchy, kladou se nášlapné vrstvy podlah a nastoupila umělecká řemesla. To znamená fládrování dřevěných konstrukcí, truhlářské opravy okenních špalet, okenic, opravy mramorových parapetů, opravy zlacených mřížek," uvedl technický specialista z libereckého magistrátu Jan Lajksner.

Část prací se dělá na místě, část v dílnách, což je podle něj náročné na koordinaci. „Jen dveře se dělají u třech truhlářů," dodal.

Budova byla v horším stavu, než se předpokládalo

Rekonstrukce rozlehlé budovy, kterou si nechal v letech 1870 až 1872 postavit jako rodinné sídlo továrník Johann Liebieg mladší, se od samého počátku nevyvíjela podle připraveného projektu. Na vině byl výrazně horší stav budovy, než radnice očekávala. Týkalo se to hlavně dřevěných konstrukcí, které byly napadené dřevomorkou. Jejímu šíření pomáhalo, že rozlehlá budova byla od odstěhování Oblastní galerie na konci roku 2014 prázdná.

Na jiná úskalí podle technického specialisty ale přicházeli i později. „Je to pořád o přemýšlení. Nikdy nemáte jistotu, jak se to bude přesně chovat. Je to starý dům se spoustou překvapení a musíte na ně reagovat," uvedl Lajksner.

Překvapením podle něj byly třeba stropy v přízemí, které navenek vypadaly stejné. „V jedné místnost je fládr na omítce a na štukách, čili nátěr, který předstírá dřevo. A vedle jsou skutečné dřevěné trámy, které byly přetřené na bílo, aby se tvářily že nejsou dřevo," uvedl.

Počítačová učebna v koupelně a kavárna

Nečekaný byl i nález malovaného pásu s řeckými motivy v bývalé koupelně Liebiegů, která má velikost dnes běžného pokoje. Řemeslníci na něj přišli, když dělali elektroinstalaci. Prostor bude sloužit jako počítačová učebna a nález malby na tom nic nezmění.

„Když se objevila, tak už tady byly natahané složité rozvody pro počítače," uvedl Lajksner. Malovaný pás ale bude připomínat původní využití tohoto místa, restaurátor ho opravil.

Více původnímu vzření bude odpovídat třeba i někdejší oranžérie, jež byla po přestavbách zazděná a rozdělená do pater. Ty ale řemeslníci vybourali a místo cihel tam jsou vitráže. Nově toto místo bude sloužit jako kavárna s výhledem do zahrady.

Po rekonstrukci bude palác sloužit veřejnosti

Po rekonstrukci se palác stane místem setkávání lidí, od dětí až po seniory a různé sociální skupiny. Radnice původně počítala s tím, že za přestavbu zaplatí 208 milionů korun, nyní počítá s 264 miliony. Většinu nákladů chce zaplatit z evropské dotace.

„Naše žádost je stále v hodnocení. V tuto chvíli si myslím, že o dotaci nepřijdeme, ale je otázka v jaké výši bude," řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová. Doufá, že město získá 220 milionů. Za nárůstem ceny je horší stav budovy oproti očekávání.

Současná situace na stavebním trhu, kdy rostou ceny materiálů a chybí ukrajinští pracovníci, na průběh rekonstrukce vliv nemá. Podle Lajksnera je to dané i tím, že hrubé práce už jsou hotové. „A teď přicházejí na řadu spíše řemesla, která jsou na hranici uměleckého řemesla, a to není parketa pro běžné stavební dělníky. Tady je větší podíl více specializované práce, takže nás se to zatím nedotklo," dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky ČR, stavby, Liberec, Liebiegův palác, rekonstrukce, Johann Liebieg, palác, koupelna, učebna, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Liebiegova paláce pokračuje. Z oranžérie bude kavárna, z koupelny učebna  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.