Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zvířata v liberecké zoo se dočkají většího prostoru, návštěvníci nových druhů. Jaké změny se chystají?

V letošním roce převzal Liberecký kraj zoo i botanickou zahradu od Statutárního města Liberec. Chystají se různé proměny, už v květnu se bude připravovat koncept rozšíření zoologické zahrady, to by mělo být až 12 hektarů. Ubikace zvířat už totiž nevyhovují současným standardům. Přibydou i nové zvířecí druhy.

Podle podepsaného memoranda se bude jak město, tak kraj ročně podílet na financování rozvoje zoo částkou 25 milionů korun po dobu deseti let. „Současně vznikly pracovní skupiny složené z odborníků z různých oborů, které budou diskutovat nejenom rozvoj obou zahrad, ale i jejich další směřování,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

„Změna přišla pět minut po dvanácté a nyní to bude trochu znát,“ řekl ředitel zoo David Nejedlo.

Letos budou probíhat výběrová řízení na projektování jednotlivých obnov, např. vybudování pavilonu papoušků Nestor Kea, pavilonů levhartů, žiraf a pavilonu tropů. „Dále zimoviště pelikánů a lemurů, ale také rekonstrukce jezera a například i nového bistra v dětském koutku. Kromě projektování dojde nebo už došlo k některým opravám či rozsáhlejším zásahům,“ sdělila náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Květa Vinklátová.

Chystané proměny v zoo

V tomto roce v zoo přibude nový malý pavilon novozélandských papoušků Nestorů kea, který vznikne u pavilonu ZooExpo. Připravuje se také nová vzdělávají stezka rododendrony, která bude zaměřená na dravé ptáky a sovy.

„Časem ji doplní i nové voliéry s vybranými druhy dravců a sov. Ta povede od ZooEXPA směrem k výběhu koníků miniappaloosa a vikuní,“ informovala Tesařová.

Během léta by měla být rekonstruována návštěvnická část pavilonu žiraf i pavilonu opů. Pro nejmenší návštěvníky jsme herní louku za vstupem do zoo obohatili novými herními prvky a částečnou rekonstrukcí prošel i Dětský koutek. Ve spodní části bude v průběhu sezóny otevřeno nové bistro,“ dodala mluvčí zoo.

Nové živočišné druhy

Část pavilonu šelem má už proměnu za sebou. Přibyla v něm i terária s novými živočichy, malými africkými predátory, jako je sklípkan, bičovec nebo stonoha. Další novinkou jsou velmi vzácné tropické žabky listovnice pestré.

V zoo ještě letos přibudou nové druhy drobných živočichů. „Každý rok se návštěvníkům snažíme představit nějaké nové zajímavé živočišné druhy. Nové menší druhy budou letos ještě přibývat, o jaké se bude jednat nechceme zatím prozrazovat,“ uvedla Tesařová.

Zoo bude rozšířena o dvanáct hektarů

Podle ředitele zoo bude letošní rok patřit zejména projektování a přípravě nových projektových dokumentací na kompletní rekonstrukci pavilonů levhartů, šelem a opů. „Bude zadána i architektonická studie na nové cca 12ha území, o které bude Zoo Liberec rozšířena,“ uvedl Nejedlo.

Dalším plánem je vytvořit v zoo velkou přírodní expozici pro chladnomilné zvířecí druhy. „To znamená, že tam nechceme budovat žádné nákladné pavilony, ale prostorné přírodní expozice pro zvířata typu tygr usurijský, medvěd, vlci, či primáti z chladnějších oblastí. Zároveň by neměla chybět kvalitní návštěvnická infrastruktura v duchu hesla liberecké zoo, které zní: “Dobrodružství z poznání“. Návštěvníky budeme seznamovat s původními biotopy zvířat, o jejich situaci ve volné přírodě a to vše prostřednictvím moderních prvků a pomůcek,“ dodal ředitel.

Zvířata potřebují více prostoru

Hlavním důvodem k rozšíření zahrady je to, že současné ubikace a výběhy už nesplňují současné standardy. Mnohé expozice stojí na půdorysu těch původních. V posledních letech se některé expozice spojily, podle ředitele i to však bylo na hraně co se velikosti týče.

Podle ředitele další kontrola EAZA čeká zoo za tři až pět let. Jestliže nedojde ke změně, zoo si členství neobhájí a ztratí tím možnost chovat většinu ohrožených druhů zvířat.

„Dnešní standardy jsou nastavené už úplně jinak. Vyžadují mnohem větší prostor pro jednotlivé druhy a pokud by nedošlo k zásadní změně, zoologická zahrada by nemohla v této podobě existovat,“ informovala Vinklátová.

V průběhu 10 let se zoo promění natolik, že zvířata budou mít potřebný životní prostor. „Dostali jsme se do fáze, že musíme se zahradou něco udělat, jinak bychom nesplňovali řadu nových českých legislativních požadavků či si neudrželi členství v EAZA,“ konstatoval ředitel.

„Bude vyřazena ze všech záchranných chovatelských programů, kam patří většina zvířat, která chová a která jsou také atraktivní pro návštěvníky. V momentě, kdy by zoologická zahrada nemohla chovat ohrožené druhy, ztratila by svůj význam a poslání,“ řekl Nejedlo.

Kraj do rozvoje investuje až 500 milionů korun

Kraj počítá s investicí v průběhu deseti let zhruba 500 milionů korun. Tato částka se ale zřejmě bude s rostoucími cenami stavebních materiálů měnit. „Každopádně máme plán pro nejbližší období, který odpovídá 50 milionům korun, a na dlouhodobém plánu bude pracovat ona odborná skupina tak, aby jednotlivé etapy navazovaly,“ dodala náměstkyně.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberecký kraj, Liberec, zoo, botanická, zvířata, příroda, pavilon, zoologická zahrada, zahrada, European Association of Zoos and Aquaria, Květa Vinklátová, Zoologická zahrada Liberec, botanická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

U liberecké zoo by bylo nejlepší vše zbourat, a postavit znova. Teda až na pův. cukrárnu, Jezírko a Rybářskou baštu, že :) Snad se dočkáme doby, kdy nebude vedle sebe žít slon z afriky a ještěrka ze sibiře, ale celý areál bude dávat i smysl, který definitivně zanikl s novým vstupem do ZOO. Přetrasování cestiček a okruhů je naprostá nutnost, stejně tak nová plocha 'přes ulici' potřebuje být napojená do více směrů než jen jedním mostem od koz a ovcí.

Úterý, 3. května 2022, 14:48Odpovědět

Zvířata v liberecké zoo se dočkají většího prostoru, návštěvníci nových druhů. Jaké změny se chystají?  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.