Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sdílená kola letos v Liberci nejspíš nebudou. Město projekt nepodpoří

V Liberci zřejmě ani letos nebudou k dispozici sdílená jízdní kola. Většina radních města je proti tomu vydat na projekt takzvaného bikesharingu, který by zajišťovala soukromá firma, požadovaných 1,1 milionu korun. Podle radního Petra Židka by mělo jít o službu bez dotace města stejně jako tomu je u sdílených elektrických koloběžek, které v Liberci letos fungují druhým rokem.

Pokud je pro někoho ekonomicky ten model výhodný tak, že se mu vyplatí sdílená kola nabízet, tak to z mého pohledu problém není. Akorát v dnešní situaci si nemyslím, že by bylo vhodné, aby město někomu tu službu nějakým způsobem dotovalo," řekl Židek.

V Liberci fungovala sdílená kola s finanční dotací města v letech 2018 až 2019. Podporu projektu vedení města zastavilo v roce 2020 s tím, že ušetřené peníze použije na náklady spojené s epidemií koronaviru. Bez dotace města v Liberci bikesharing žádná firma v předchozích dvou letech neprovozovala.

„Pokud vím z registru smluv, tak firmy jako třeba Rekola nebo Nextbike mají jednotnou politiku, to znamená vždycky to město přispívá na to, aby třeba prvních 15 minut nebo nějaké období měl uživatel zdarma," řekl primátor Jaroslav Zámečník.

Letos dostala radnice nabídku na provozování bikesharingu od jedné firmy, jež chtěla rozmístit po městě 100 mechanických sdílených bicyklů. Zámečník byl mezi těmi, kdo hlasoval pro to, aby město firmě více než milionovou dotaci poskytlo.

„Osobně to považuji za doplněk městské hromadné dopravy. Ne tedy jako koloběžky, které jsou spíše věcí možná zábavy nebo možná freestylového způsobu života," dodal primátor. Provozovatele sdílených elektrokoloběžek radnice v Liberci v rámci poskytování této služby finančně nepodporuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Liberec

Štítky ČR, správa, doprava, cykloturistika, Liberec, projekt, dotace, radnice, pandemie covidu-19, Jaroslav Zámečník, Rekola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola letos v Liberci nejspíš nebudou. Město projekt nepodpoří  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.