Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Státní veterinární správa Libereckého kraje odhalila zfalšované očkování koťat z Ukrajiny. Měla mířit do USA

Pracovníci krajské veterinární správy odhalili při vyřizování žádosti o vývoz koťat falešné razítko o očkování proti vzteklině. Koťata ve věku čtyř až osmi měsíců byla původem z Ukrajiny a měla mířit do USA. Veterinářka potvrdila, že je chovatel na očkování nepředvedl, použil falešné razítko.

„Chovatel veterinárním inspektorům předložil evropské pasy koťat, které měly prokazovat, že koťata byla v souladu s mimořádnými veterinárními opatřeními pro dovoz zvířat z Ukrajiny do ČR vyšetřena v soukromé veterinární ordinaci klinicky na vzteklinu a očipována,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.

Na povinnou prohlídku koťat chovatel nepřišel

Jednalo se o několik plemen koček – mainská mývalí kočka, habešská kočka, sfynx a devon rex. Inspektoři dotyčnou veterinářku kontaktovali, aby informace ověřili. Ukázalo se, že chovatel se s koťaty na jejich další prohlídku a očkování proti vzteklině nedostavil.

„Dále veterinářka uvedla, že na dokumentech nebylo použito její pravé razítko, ale falešné. V adrese veterinární ordinace totiž obsahovalo chybné číslo popisné a také nesprávné telefonní číslo,“ informoval mluvčí.

Inspektoři dále zjistili, že chovatel předvedl do ordinace k první prohlídce celkem 38 koťat, druhou prohlídku a vakcinaci proti vzteklině absolvovala jen dvě koťata.

Chovateli hrozí stotisícová pokuta

„Tím, že chovatel předložil za účelem vývozu do USA k 10 koťatům falešné údaje o očkování proti vzteklině, porušil uvedená mimořádná veterinární opatření umožňující vstup zvířat doprovázejících majitele na útěku z Ukrajiny a dále porušil evropské předpisy pro vývoz zvířat mimo EU,“ dodal Vorlíček. 

Chovateli hrozí za uvedené prohřešky pokuta až 100 000 korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, veterinární správa, zvířata, kočky, očkování, Ukrajina, USA, vzteklina, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní veterinární správa Libereckého kraje odhalila zfalšované očkování koťat z Ukrajiny. Měla mířit do USA  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.