Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záplavám v okolí Smědé zabrání protipovodňová opatření. Kraj s obcemi uzavře memorandum o spolupráci

Obyvatele Frýdlantského výběžku dlouhodobě ohrožují povodně v okolí řeky Smědé. Nově schválený návrh memoranda o spolupráci Libereckého kraje, obcí i organizací má zajistit spolupráci při protipovodňových opatřeních.

Kromě kraje, státních podniků Povodí Labe a Lesy České republiky memorandum podepíšou také obce a sdružení obcí, které jsou velkou vodou ohroženy, informoval v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

„Jsou jimi Mikroregion Frýdlantsko, Bílý Potok, Lázně Libverda, Raspenava, Hejnice a Nové Město pod Smrkem,“ vyjmenoval Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „Údolí hlavního toku Smědé i jejích přítoků je poměrně hustě zastavěno. Je důležité zabránit pravidelným každoročním škodám a zabránit ohrožení životů tamních obyvatel," dodal. 

„Liberecký kraj se snaží systematicky koordinovat protipovodňovou ochranu na regionální úrovni. Zkušenosti získané z přípravy projektu protipovodňových opatření na Lužické Nise se chystáme využít i v povodí Smědé,“ řekl hejtman Martin Půta. „Již víme, co dokáže a jakou sílu má velká voda. Nikdy nevíme, kdy udeří znovu. Proto je dobré, abychom byli připraveni. Od poslední velké povodně již uplynulo 12 let. Vyjednávat podobné projekty je s rostoucí dobou složitější a složitější,“ uvedl.

Studie na protipovodňová opatření z roku 2015

V roce 2015 byl v rámci protipovodňové ochrany v okolí Smědé zpracován dokument Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření v mikroregionu Frýdlantsko. 

„Je potřeba dopracovat tuto analýzu. V ideálním případě vznikne postupně pro celé území krajinný plán s návrhy jednotlivých opatření k obnově vodního režimu na lesních pozemcích ve vlastnictví signatářů memoranda, ale i na zemědělské půdě – například revize meliorací, doplnění opatření zpomalující odtok po povrchu půdy či úpravy koryta řeky Smědé, opatření by také měla snížit erozní rizika zemědělské půdy a podpořit biodiverzitu,“ sdělil Židek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberecký kraj, Frýdlantský výběžek, Smědá, záplavy, povodně, opatření, memorandum, protipovodňová ochrana, Lesy České republiky, Povodí Labe (státní podnik), Martin Půta, Nové Město pod Smrkem, Raspenava, Hejnice, Lázně Libverda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záplavám v okolí Smědé zabrání protipovodňová opatření. Kraj s obcemi uzavře memorandum o spolupráci  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.