Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vodní svět v Dětském koutku prošel kompletní obnovou. Umělecká keramická fontána se přemístila

V uplynulém týdnu se malí návštěvníci Dětského koutku v Liberci mohli osvěžit v nově zrekonstruovaném vodním světě. Oprava byla nevyhnutelná, stará keramická fontána se přemístila a přibyly nové herní prvky.

Vodní svět v Dětském koutku v Lidových sadech byl už zastaralý. Kompletní přestavba tak zahrnovala úplnou rekonstrukci vodovodních systémů i renovaci původních keramických fontán autorky Alexandry Koláčkové. „Přibyly i nové vodní herní prvky a mlhoviště s průtočným korytem. Celá rekonstrukce, na které se finančně podílel Liberecký kraj i město Liberec, stála bezmála 1,3 milionu Kč," informovala v tiskové zprávě Barbara Tesařová, mluvčí Zoo Liberec. 

„Poslední výraznější rekonstrukcí prošel vodní svět v roce 2002. Tehdy projektový ateliér David, s. r. o. Liberec pro město Liberec navrhl zpevněnou plochu s umělým potokem a tryskami doplněný keramickými plastikami sochařského ateliéru Alexandry Koláčkové. Za dvacet let nepřetržitého fungování a vlivem povětrnostních podmínek se však zpevněný dlaždicový povrch a jeho betonové podloží začaly rozpadat a přestaly tak sloužit k bezpečnému dovádění dětí. Proto bylo nutné vodní svět obměnit a vytvořit z něj opět bezpečnou část areálu Dětského koutku, která bude splňovat bezpečnostní a hygienické požadavky dnešní doby,“ vysvětlila vedoucí Kulturního a společenského střediska Lidové sady Vladimíra Štrynclová

Dětský koutek v Lidových sadech prošel rekonstrukcí a otevírá se návštěvníkům

Ve středu se po zimní pauze otevírá Dětský koutek v Lidových sadech, zahájí tak svou 67. sezonu. Během zimních měsíců prošly rekonstrukcí asfaltové povrchy i dopadové plochy, letos je v plánu opravit vodní fontány.

V případě hezkého počasí je Dětský koutek otevřen každý den včetně víkendů od 9.00 do 19.00. Za celodenní vstupenku s možností opustit areál v průběhu dne děti od 2 let zaplatí 60 Kč a jejich dospělý doprovod 30 Kč.

V pátek 16. června se vodní svět po čtyřtýdenních opravách znovu otevřel. Původní keramické fotnány se přemístily do jiné části koutku. „Přestože plastiky již neplní svůj původní účel aktivních vodních fontán, stále mohou dělat radost a sloužit jako dekorace a vzpomínka na část historie Dětského koutku,“ dodala Štrynclová. 

Opravený vodní svět není jedinou letošní novinkou

Rekonstrukcí prošly v letošním roce i povrchy aslaftových cest i dopadové plochy pod herními prvky. Během příštího roku by mělo dojít ke stavbě plánovaného bistra, které by posloužilo nejen návštěníkům koutku, ale i veřejnosti kolemjdoucích. Projektová dokumentace by podle Tesařové měla být ještě letos hotová. 

Vodní fontány z roku 2002

„Za město Liberec jsme rádi, že se dětský koutek rozvíjí, byla to ostatně jedna z podmínek při převodu celého areálu novému zřizovateli. Teď už je snad všem jasné, že koutek i zoo zůstanou Liberci a jeho občanům dál jako jedna z tradičních atraktivit k trávení volného času,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

„Velice nás těší, že i po téměř sedmdesáti letech je Dětský koutek stále oblíbeným výletním cílem mnoha nejen libereckých rodin. Díky nové spolupráci města Liberec a Libereckého kraje se nám úspěšně daří ho zvelebovat a jeho návštěvnost stále roste. Jen letos jeho branami prošlo více než 11000 dětí. Zároveň jsem velice rád, že se nám podařilo stavební práce dokončit v plánovaném termínu a děti si mohou užívat vodních radovánek hned s nástupem prvních letních dní,“ doplnil ředitel Zoo Liberec David Nejedlo

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Lidové sady, Dětský koutek, zábava, děti, rekonstrukce, fontána, Liberec, Alexandra Koláčková, Zoologická zahrada Liberec, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní svět v Dětském koutku prošel kompletní obnovou. Umělecká keramická fontána se přemístila  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.