Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká zoo nabízí návštěvníkům nový suvenýr v podobě zoobankovky. Zapojily se i další zoo v republice

Liberecká zoo je jednou z prvních zoologických zahrad v České republice, kde si mohou návštěvníci pořídit pamětní listy Naše zoo v podobě bankovky vytištěné ve Státní tiskárně cenin. Získají tak památku a zároveň podpoří ochranu živočišných druhů.

Výjimečná edice bankovek je k dispozici od července letošního roku. Kromě liberecké zoo lze bankovky získat i v Olomouci, Plzni a Dvoře Králové, do prodeje se zapojí také další středoevropské zoologické zahrady, informovala v tiskové zprávě mluvčí zoo Barbara Tesařová.  

Bankovky vzešly z mezinárodní designerské soutěže a jsou z dílny designerské dvojice české akademické sochařky a medailérky Majky Wichnerové a slovenského designéra Mateje Gábriše.  

Krajta a rys

„Na naší liberecké bankovce je zobrazena krajta zelená a rys karpatský. Jedná se o zástupce, kteří reprezentují jak tropický deštný prales, tak naší evropskou krajinu. Pevně věřím, že suvenýrové bankovky se stanou jedním z lákadel a budou motivovat zájemce o celou edici k návštěvě i dalších zoologických zahrad. Část výtěžku z prodeje bude totiž věnována na ochranu ohrožených druhů,“ uvedl ředitel Zoo Liberec David Nejedlo

Suvenýrové bankovky byly vytištěny na ceninový papír s vodoznakem lipového listu s viditelnými a neviditelnými vlákny. „Na hlavní motivy na lícové a rubové straně včetně číslování byla použita technologie digitálního tisku, ostatní motivy v podtisku včetně UV barev jsou tištěny ofsetovou tiskovou technikou. Emise, která je určena pro české zoologické zahrady, je obohacena na lícové straně českým lvem ze stříbrné fólie, která byla aplikovaná pomocí horké ražby,” doplnila Tesařová.  

Bankovky lze získat prostřednictvím automatu. UV světlo odhalí některé ochranné prvky těchto cenin, jako například stěžejní motivy s fluorescentní barvou na přední straně nebo bavlněná vlákna, která jsou součástí ceninového papíru jako u skutečných bankovek. 

Hlavním společným motivem je evoluce 

Hlavním prvkem bankovky je portrét zvířete v krajině. Sběratelé tak mohou získat tento pamětní list třeba s tygrem ussurijským, lvem berberským, krajtou zelenou, žirafou Rothschildovou a pandou červenou. Všechny bankovky sjednocuje osoba Charlese Darwina, jehož kresbu nalezneme na rubové straně, kde je navíc spirála jako symbol evoluce.  

„Jsem velice rád, že jsme mohli být součástí projektu, který je z pohledu ceninové polygrafie velmi zajímavý, pomáhá tam, kde je potřeba a zároveň přináší radost sběratelům a fanouškům zoologických zahrad. Byl bych rád, kdyby se tento projekt stal inspirací pro ostatní,“ uvedl generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.   

„Zvířata jsou živá, proto jsme se snažili vytvořit živé portréty za použití kombinované techniky akvarelu, pastelky a tužky. Řešení formy jsme pojali co nejjednodušeji, aby poskytovala co nejvyšší variabilitu. Jednotlivé části zároveň ukrývají řadu ochranných prvků jako mikropísmo, kontrolní průhled, giloš a další,“ popsali autoři Majka Wichnerová a Matej Gábriš

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, zoo, zvířata, bankovky, ohrožené druhy, zoologická zahrada, Státní tiskárna cenin, Česko, Marie Wichnerová, Charles Darwin, Plzeň, Olomouc, Dvůr Králové nad Labem, Zoologická zahrada Liberec, Český lev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo nabízí návštěvníkům nový suvenýr v podobě zoobankovky. Zapojily se i další zoo v republice  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.