Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci dražili první auta, která město nechalo odtáhnout z ulic. Všechny vozy získaly majitele

V Liberci ve středu dražili prvních 15 aut bez platné technické kontroly, která magistrát nechal odtáhnout z ulic. Přestože se někde jednalo už o vraky, z nichž před odtažením musela policie vyhnat bezdomovce, prodaly se všechny. Do aukce se registrovalo 17 zájemců, většinou chtěli auta na náhradní díly.

„Dohromady dražba vynesla 36 750 korun, největší zájem byl o Fiat Doblo, kde se cena z vyvolávacích 200 korun zvýšila na 10 100 korun," řekl náměstek primátora Jiří Šolc. Podle něj z ulic město dostalo víc aut, než dražilo, dohromady asi 150. „Drtivá většina těch provozovatelů si je po našich urgencích a výzvách odstranila sama," doplnil Šolc.

Majitele aut, která šla do dražby, se městu kontaktovat nepodařilo, a tak je nechalo odtáhnout. S odtahy podle Šolce začalo město zhruba před půldruhým rokem se změnou legislativy, která celý proces zjednodušila. Pokud by se auto neprodalo, dalo by ho město ekologicky zlikvidovat.

Auta zabírají místo, navíc mohou ohrožovat okolí

Vraky podle Šolce často zabírají parkovací místa, těch je ve stotisícovém městě nedostatek a jsou i nebezpečné. „Z těch aut kapou provozní tekutiny a také se dost často stávají terčem vandalů, je to ostré, děti si v nich hrají, do města to rozhodně nepatří," doplnil. Město podle něj nemůže auta rovnou zlikvidovat, musí je vydražit, i když výtěžek aukce náklady na odtah a uskladnění a další náležitosti nezaplatí. Odtah vozu stojí přes 2 500 korun a za každý den jeho odstavení na vyhrazeném parkovišti radnice platí 121 korun, některá auta tam stála i několik měsíců.

Auta, která se ve středu dražila, byla bez dokladů, poznávacích značek a klíčků. „Ten, kdo si vozidlo koupí a chtěl by ho třeba přihlásit, musí splnit pravidla, která pro ten převod jsou. Na základě našeho dokladu o koupi si vyžádá doklady k autu od magistrátu, a pokud splní další náležitosti jako pojištění a STK, tak by mu měli vozidlo převést," upozornil liberecký soudní exekutor Petr Polanský, který dražbu pro město zajišťoval.

Obdobná dražba vozidel se v Česku uskutečnila loni na podzim v Ústí nad Labem, zájemců o koupi auta přišlo 46. Radnice tehdy 16 vozů vydražila za 123 100 korun. Nejvíc zaplatil bývalý automobilový závodník za Škodu 120, a to 35 500 korun. V Liberci nebyla podle Šolce dražba poslední, už teď stojí na vyhrazeném parkovišti další čtyři odtažená auta určená pro příští dražbu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, automoto, dražba, Liberec, Jiří Šolc, Fiat Doblò, ŠKODA AUTO a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci dražili první auta, která město nechalo odtáhnout z ulic. Všechny vozy získaly majitele  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.