Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z chátrajícího Technikova pavilonu na výstavišti v Liberci chce město udělat infocentrum. Budova je ale ve špatném stavu

Liberec chce zchátralý Technikův pavilon na výstavišti (LVT) známý i pod názvem kasino přestavět na infocentrum. Náklady na rekonstrukci atypické oválné budovy město odhaduje na 30 milionů korun, zhruba 22 milionů by chtělo získat z evropské dotace.

„Je to nejcennější objekt na výstavišti," řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová. Jde o bývalý vstupní pavilon do areálu výstaviště, který byl postavený v roce 1946 pro letní provoz podle návrhu architekta Svatopluka Technika. Nyní je to ale dlouhodobě nevyužívaný a zchátralý dům.

Náměstkyně se obává, že se z něj nepodaří zachránit nic a bude nutné postavit nový pavilon. „Nosné dřevěné konstrukce jsou napadeny dřevomorkou, pro další využití je nezbytná kompletní rekonstrukce včetně většiny vodorovných i svislých konstrukcí," uvedla Loučková Kotasová. Podle ní ale chtějí s ohledem na architektonickou hodnotu pavilonu zachovat alespoň jeho původní vnější podobu. Pro potřeby informačního centra by se uzpůsobil jen vnitřek. „Infocentrum bude uvnitř umístěno tak, že bude prostor moci být alternativně využíván pro nějaké výstavy, ad hoc akce," řekla náměstkyně. Zatím jde ale jen o záměr, projekt začne město teprve připravovat.

Není to první nápad na možné využití Technikova pavilonu. Jednou z dříve zvažovaných variant bylo, že by zchátralou budovu převzalo sousední Technické muzeum provozované stejnojmenným spolkem. Zřídilo by v ní restauraci a prodejnu suvenýrů. Neúspěchem skončila i snaha minulého vedení města najít investora, který by budovu na vlastní náklady opravil a poté ji dostal do pronájmu na 15 let. Před čtyřmi lety náklady na rekonstrukci město odhadovalo na 15 až 20 milionů korun.

Využití pavilonu jako infocentra by podle náměstka primátora pro cestovní ruch Ivana Langra mělo smysl. Bylo by na trase, na níž jsou nejvýznamnější turistické cíle Liberce. „Není významnější oblasti v tomto městě, kde by bylo tolik na sebe navázaných atraktivit," řekl. Poblíž Technikova pavilonu je Severočeské muzeum, Technické muzeum a Oblastní galerie a vede kolem něj promenádní cesta k Botanické zahradě a k zoo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Liberec

Štítky ČR, správa, památky, turistika, stavby, Liberec, technikův pavilon, výstaviště, trhy, pavilon, kongresové centrum, Radka Loučková Kotasová, Svatopluk Technik, Ivan Langer, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jakože by se přesunulo stávající Informační centrum? Tak buď je skutečný záměr úplně někde jinde, nebo tu v článku vidím dva blbce.

Pátek, 19. srpna 2022, 07:18Odpovědět

Z chátrajícího Technikova pavilonu na výstavišti v Liberci chce město udělat infocentrum. Budova je ale ve špatném stavu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.