Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O rekonstrukci budovy Uran v Liberci rozhodne nové vedení města. Objekt potřebuje hlavně fasádu

O stomilionové rekonstrukci sedmipodlažní úřednické budovy Uran u autobusového nádraží v Liberci rozhodne až nové vedení města. Dvakrát vypsaná soutěž na zhotovitele skončila neúspěchem, shoda nad navrženou variantou opravy není ani v koalici.

„Právě proto, že je to relativně dost kontroverzní věc, tak jsme se rozhodli, že pár týdnů před volbami nebudeme vášně rozpoutávat. Prostě to necháme na novém vedení. Měsíc rozhodně nehraje roli v celé přípravě projektu," řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Rekonstrukci se pořád nedaří zrealizovat

Budova s ocelovým skeletem stojí v ulici 1. máje od roku 1969. Městu patří od roku 2005 a kromě rekonstrukce parteru v roce 2009 neprošel Uran žádnou významnou opravou. Jeho rekonstrukci připravuje radnice posledních pět let. V horším technickém stavu není žádná úřednická budova města. Uran potřebuje obnovit hlavně fasádu, která je svému okolí nebezpečná. Kolem kancelářské budovy je ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží.

Na základě architektonické soutěže by Uran měl nově získat fasádu z pozinkovaného plechu, nyní je z takzvaných boletických panelů. „Debata je o tom, že má Uran draze navrženou fasádu. Může to činit částku několika desítek milionů korun a debata je nad tím, proč neudělat Uran s levnější fasádou," řekl radní Marek Vávra (ANO). Fasádou z pozinkovaného plechu by se Uran od jiných staveb ve městě odlišoval, taková ve městě zřejmě není žádná.

Další odložení rekonstrukce se naopak nelíbí primátorovi Jaroslavu Zámečníkovi (Starostové pro Liberecký kraj). „V S toweru platíme měsíčně 350 000 korun nájemné a tady máme 2 000 metrů vyprázdněno," řekl. Město si pronajímá prostory od soukromé firmy pro úředníky ze sociálního odboru od loňského září, kdy je vystěhovalo z Uranu. V původním plánu bylo, že oprava začne loni a skončí letos. V prvním výběrového řízení ale loni vítěz odstoupil a další dva uchazeči nesplnili podmínky řízení. V opakované soutěži byl letos jediným uchazečem Metrostav, zakázku ale radnice této firmě nemůže zadat kvůli jejímu odsouzení v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, stavby, Liberec, Uran, rekonstrukce, radnice, fasáda, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, David Rath, Marek Vávra, Jaroslav Zámečník, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vašek Janda

Kdyby imbecilní městští politici neprodali palác Dunaj, nebyl by dnešní problém s nájmem. Byli by v něm mohli přespávat i "užiteční" městští policisté, neb co jiného v noci dělají, když je na ulici není vidno... a Uran měl být dávno zbourán.

Sobota, 20. srpna 2022, 20:20Odpovědět

O rekonstrukci budovy Uran v Liberci rozhodne nové vedení města. Objekt potřebuje hlavně fasádu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.