Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj vybral zhotovitele parkovacího domu. Stavba by měla začít letos na podzim

Liberecký kraj podruhé vypsal veřejnou zakázku na stavbu parkovacího domu u krajského úřadu a revitalizaci okolí, zhotovitelem bude sdružení Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Stavba by měla začít letos v září.

Napoprvé žádný ze zhotovitelů smlouvu nepodepsal. „Odstup mezi soutěží a podpisem smlouvy byl takový, že mezitím se ceny na trhu a podmínky změnily a nikdo tudíž nebyl schopen nabídku splnit," sdělil Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. 

Za rok by měl být projekt hotový

Tentokrát kraj vybral sdružení Metrostav DIZ a společnost OHLA ŽS s nabídkovou cenou 232 974 483,56 korun včetně DPH. „Jedná se o částku, za kterou firma postaví kompletní parkovací dům včetně zelené střechy,“ dodal Miklík. 

Na střeše parkovacího domu v Liberci bude zeleň. Kraj chce na stavbu získat dotaci

Součástí revitalizace dolního centra Liberce je stavba parkovacího domu, jeho střechu pokryje zeleň. Kraj chce na stavbu získat dotaci, která by měla z velké části pokrýt náklady. Práce by měly začít ještě letos.

Stavební práce by měly začít letos v září, na zhotovení má firma jeden rok. „Obdrželi jsme čtyři nabídky, posledně jich bylo sedm. Je tam navýšení, u společnosti OHLA ŽS zhruba o deset procent oproti předcházejícím nabídkám. Ale ve výběrovém řízení byly i nabídky vyšší. Je to dáno samozřejmě nedostatkem stavebních materiálů,  pracovních sil a vůbec tou situací na stavebním trhu," vysvětlil náměstek. 

Korupční kauza Metrostav

„Jsem rád, že se druhá veřejná zakázka podařila. Předpokládám, že někdy v zimě budeme soutěžit i plánovanou náplavku a úpravy veřejného prostoru," řekl hejtman Martin Půta. Okolí krajského úřadu je podle něj v dlouhodobě neudržitelném stavu. Kraj má k dispozici zhruba osmdesátimilionovou dotaci, kterou musí vyčerpat do konce roku 2023.

Liberec smlouvu s Metrostavem na Uran uzavřít nemůže, zakázku vypíše znovu

Liberec už definitivně ví, že nemůže rekonstrukci budovy Uran zadat stavební firmě Metrostav odsouzené v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Stomilionovou zakázku na opravu sedmipodlažní úřednické...

Stavební firma Metrostav nemůže kvůli nedávné korupční kauze podle rozsudku podepsat žádnou veřejnou zakázku po dobu tří let. Společnost Metrostav DIZ však zhotovitelem stavby být může. „Zeptali jsme se soudu, kterých společností se rozsudek týká. Společnost Metrostav DIZ tam nefiguruje. Výrok právníků je takový, že zákaz se netýká dceřinných společností," vysvětlil Miklík. Kraj tak může přistoupit k podpisu smlouvy. „Věříme, že stavba bude probíhat v souladu s projektovou dokumentací a bez komplikací," doplnil Půta. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, úřad, stavba, parkovací dům, Metrostav, Metrostav DIZ s.r.o., veřejná zakázka, Zbyněk Miklík, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj vybral zhotovitele parkovacího domu. Stavba by měla začít letos na podzim  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.