Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavbu nových bytů v Liberci zahájila pravnučka zakladatele čtvrti Clam-Gallase

Stavbu nových bytů v Liberci na Františkově zahájila v úterý pravnučka zakladatele čtvrti hraběte Franze Clam-Gallase. Na místě bývalé textilní továrny bude přes 300 bytů. Prvních 96 družstevních bytů bude hotovo koncem roku 2024, dalších 77 o rok později.

Zahrada Gallas je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha. Patronkou projektu za 1,3 miliardy korun se stala pravnučka zakladatele čtvrti Agathe Maria Széchényiová, která do časové schránky základního kamene věnovala pamětní medaili s podobiznou svého předka, po kterém se část Františkov dodnes jmenuje. Projekt nové výstavby podporuje. „Jsem rozhodně pro. Je to příležitost, jak zahušťovat město, aniž by se zabíraly zelené plochy ve vnějším prostoru. Z dnes neatraktivní oblasti vznikne nová čtvrť se zvláštním charakterem," řekla.

Práce začaly v červnu

Pozemky budoucí Zahrady Gallas o rozloze 18 000 metrů čtverečných leží nedaleko libereckého vlakového nádraží, je odtud blízko do centra města, ale i do přírody. Místem protéká Františkovský potok, který se stane součástí zahrad. V místech, kde je v prostoru viditelný, ho odborníci vyčistí a odstraní kolem něj náletové dřeviny. První práce začaly v areálu, který leží mezi Švermovou a Vysokou ulicí, letos v červnu demolicí budov. Na jejich místě vyroste podle návrhu anglického studia Chapman Taylor sedm domů.



„Chceme postavit místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm. Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel, v okolí svého domova najdou dětské i workoutové hřiště, grill pointy, hřiště na pétanque, plácek na jógu, relaxační zónu pro odpočinek nebo servis point pro kola a mnoho dalšího. Děti si mohou hrát venku mezi domy na hřišti bez obav. Zajímá nás, jak stavět čtvrti, které budou udržitelné do budoucna, a to jak z ekonomického či enviromentálního hlediska, tak ale i z pohledu sociálního a kulturního," řekla při položení základního kamene Anna Ježková z Coop Development.

Více bude družstevních bytů

První čtyři domy budou družstevní, o zbylých třech domech není zatím rozhodnuto, nelze ale vyloučit, že i v tomto případě půjde o družstevní výstavbu. „Já bych byl rád, nám se ten družstevní model osvědčil, klienty láká i to, že v případě bytového družstva nejsou dlužníky, nositelem úvěru je družstvo," řekl Martin Kroh, předseda představenstva SBD Praha. Většímu zájmu o družstevní výstavbu podle něj nahrává také zhoršení dostupnosti hypoték, družstevní byty jsou navíc dostupné i pro starší lidi, kteří by hypotéku kvůli věku nedostali.

Prodej bytů Zahrady Gallas začal už v červnu. První etapa zahrnuje 96 družstevních bytů ve dvou domech, 35 procent z nic už je rezervovaných. Zájemcům stačí složit 20 procent ceny bytu a jednorázový členský příspěvek 50 000 korun. Ceny začínají od 2,928 milionu korun za 1+kk o rozloze 38 metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit včetně členského příspěvku družstvu 636 000 korun a zbytek pak bude splácet ve formě nájmu 40 let.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zahrada Gallas

Štítky ČR, byty, stavby, Liberec, Františkov (Velké Kunětice), dům, projekt, bytové družstvo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bartoloměj Sturz

Článek prezentuje jeden zásadní omyl: Paní hraběnka Agathe Széchényi je sice pravnučkou Františka (Franze) Clam-Gallase, ale ten rozhodně nezaložil Františkov(!) Obec vznikla o cca 200 let dříve, v 17. století, založena Františkem Ferdinandem hr. Gallasem. Rod Gallasů později předal své jméno a statky rodu Clamů, žádné pokrevní příbuzenství zde však nevzniklo. Zmíněný pradědeček paní hraběnky tedy nesl pouze zakladatelovo jméno a řekněme část rodové tradice. Z toho hlediska je pozvání Franzovy pravnučky, která je členkou úplně jiného šlechtického rodu, k zahájení výstavby bytů, poněkud dlouhý oslí můstek. A nebo snad ten, kdo na ten nápad prišel, patrně upadl v omyl, uvažujíc způsobem, že "František je jako František, Clam-Gallas jako Gallas, 17. století jako 19. století", ale tak tomu vážně není. PS: Nic proti p. hraběnce Széchényi, to je velmi milá dáma, která do zdejších končin ráda a léta jezdí.

Čtvrtek, 20. října 2022, 14:15Odpovědět

Stavbu nových bytů v Liberci zahájila pravnučka zakladatele čtvrti Clam-Gallase  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.