Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do Liebiegova paláce se vrátí historické lustry. Oblastní galerie Liberec je vyřazuje

Historické křišťálové lustry se navrátí do Liebiegova paláce v Liberci. Rada Libereckého kraje schválila vyřazení čtrnácti lustrů ze sbírek Oblastní galerie. Všechny měří na výšku více než metr a bude je moci spatřit i veřejnost.

„Lustry do Liebiegova paláce historicky patřily a je dobře, že se na své původní místo vrátí. S přestěhováním galerie z paláce, kde dříve Oblastní galerie Liberec sídlila, skončily lustry v jejích sbrkách. Palác prošel důkladnou a velice pečlivě provedenou rekonstrukcí. Zrestaurované lustry dodají jeho interiérům patřičnou noblesu a lesk,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Jedná se historické lustry, které byly od založení galerie pořizovány pro výstavní sály neoklasicistního Liebiegova paláce. Na výšku měří více než metr, nejmenší je šestiramenný, jeho průměr je 80 centimetrů a je vysoký 110 centimetrů. „Největší má 18 ramen, jeho průměr činí 110 centimetrů a výška dva metry. V převážné většině jsou dekorativní, ověskové, korálkové, s foukanými rameny typu terezián nebo palme, klasicistní či novodobé konstrukce,“ uvedl v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

Podle znalce činí hodnota lustrů před restaurováním 890 000 korun. Restaurování zadalo statutární město Liberec a postará se o něj společnost Preciosa Lighting. „S městem jsme domluveni, že v rámci akcí Křišťálového údolí budou moci lidé minimálně dvakrát za rok tyto historické lustry vidět,“ doplnila Vinklátová.

Záměr musí ještě projít schválením Ministerstva kultury. „Pokud vydá Ministerstvo kultury vyjmutí lustrů z galerijních sbírek kladné stanovisko, bude následovat převod těchto 14 svítidel, spolu s dalšími šesti, které sbírkovými předměty nejsou, na statutární město Liberec,“ uvedl mluvčí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, liebiegův palác, galerie, lustry, preciosa, lustr, palác, Liberec, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liebiegova paláce se vrátí historické lustry. Oblastní galerie Liberec je vyřazuje  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.