Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na hradu Grabštejn začala dlouho očekávaná výstavba vodovodu a čistírny

Na příhraničním hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou začala dlouho očekávaná výstavba vodovodní přípojky a čistírny odpadních vod. Hrad byl v tomto směru dosud závislý na armádě, která má v sousedním bývalém zámku kynologickou základnu. Součástí zakázky za téměř 12 milionů korun bez DPH jsou také opravy hlavní přístupové cesty k hradu, kamenné opěrné zdi nebo parkoviště.

 „Zásadní práce se budou dělat mimo návštěvnickou sezonu," řekla kastelánka hradu Věra Ozogánová. Stavba by měla trvat přibližně rok. Harmonogram prací je podle kastelánky nastavený tak, aby na hradě mohli letos v prosinci uspořádat po dvouleté odmlce tradiční adventní akci s tržištěm a hranými prohlídkami. Vybudování vodovodu a čistírny přinese především nižší náklady za provoz hradu. „My tam teď máme vodu zapojenou jen díky armádě, od které ji překupujeme, takže je pro nás drahá," řekla Ozogánová.

Hrady a zámky v Libereckém kraji lákaly víc než loni, ale méně než před covidem

Osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji letos v hlavní sezoně do konce října navštívilo 354 031 lidí. To je o 15 procent víc než loni, ale o pětinu méně než v roce 2019 před pandemií koronaviru. Vyplývá to ze statistik, které poskytla...

Stavba také možná přinese nové poznatky o historii hradu, neboť ji bude provázet archeologický výzkum. Výkopy budou v místech, kudy vedla původní přístupová cesta ke středověkému hradu a později i k novověkému zámku. „Tato komunikace byla již od dob středověku chráněna masivní hradbou s obrannými baštami a v období baroka byla posílena do podoby pevnostního opevnění s množstvím dělostřeleckých postavení. Po roce 1655 bylo toto masivní opevnění pobořeno a do dnešních dnů se zachovaly pouze jeho základové partie pod současnou úrovní terénu," uvedla vedoucí archeologického výzkumu Renata Tišerová z libereckého pracoviště Národního památkového ústavu.

Výkopy budou i v místě, kde podle starých map stál zděný objekt. „Takže čekáme, že objevíme základy této stavby, která zanikla asi někdy koncem 19. století," uvedla kastelánka. K čemu objekt sloužil, neví. „Zatím nebyl důvod se tím zabývat. Asi nás pak čeká archivní průzkum, kde bychom zkusili dohledat, co to vlastně bylo," dodala.

Grabštejn je původně gotický hrad ze 13. století, který byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Základní prohlídkový okruh seznamuje návštěvníky se životem šlechty i sloužících na hradě od 16. do počátku 20. století. Klenotem prohlídky je renesanční kaple svaté Barbory s bohatou malířskou výzdobou ze 16. století. Hradní věž nabízí vyhlídku na rozhraní Polska, České republiky a Německa. Turistům je hrad přístupný obvykle od začátku dubna do konce října a poté ještě zpravidla v období adventu při akcích. Letošní sezona patří mezi průměrné. Na hrad přišlo do konce října 17.364 lidí, což je o třetinu více než loni. „Návštěvnost byla vcelku o dost vyšší, ale samozřejmě to dělá, že nebyla covidová opatření," uvedla kastelánka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Grabštejn

Štítky ČR, památky, stavby, voda, Grabštejn, hrad, zámek, Hrádek nad Nisou, advent, Národní památkový ústav, Německo, Polsko, Česko, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradu Grabštejn začala dlouho očekávaná výstavba vodovodu a čistírny  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.