Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Chrastavě dokončují zásobníky pro záložní způsob centrálního vytápění LTO

Zásobníky na lehké topné oleje (LTO) dokončují v areálu městské kotelny v Chrastavě na Liberecku, poslouží jako záložní zdroj paliva pro centrální vytápění. Využít ho chtějí při nedostatku plynu nebo jeho vysoké ceně.

Zásobníky jsou tři, do každého se vejde 10 000 litrů. „Při extrémním mrazu, který ve městě byl naposledy někdy v roce 1988 nebo 1989, by to mělo stačit na téměř tři týdny při výpadku plynu," řekl Petr Vedral, jednatel společnosti VE, která teplárnu pro město provozuje.

Na centrální kotelnu jsou ve městě s 6 200 obyvateli napojeny školy, domy s pečovatelskou službou i městský úřad, ale také zhruba 380 domácností na sídlišti Střelecký vrch. Starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) věří, že v současné nejisté době přinese investice do LTO z pohledu energií větší jistotu i nižší ceny pro odběratele tepla. I proto zastupitelé na jaře na projekt uvolnili sedm milionů z městského rozpočtu. „Hotové by to mělo být do konce listopadu, pak bude čtrnáctidenní zkušební provoz," doplnil starosta.

Teplárna ještě nestanovila zálohy

Dotace na LTO není jedinou podporou pro centrální vytápění. Firmě VE, která městskou kotelnu provozuje, odpustila letos radnice i milion korun na nájemném za kotelnu. Cenu tepla navíc pomáhá snižovat kogenerační jednotka, kterou v areálu teplárny provozuje společnost E.ON. Také odpadní teplo z výroby elektřiny pomáhá vytápět město. Přesto kvůli rostoucím cenám plynu letos i v Chrastavě teplo výrazně zdražilo. Konečnou cenu ale Vedral nedokázal odhadnout. „Nakupujeme za spotové ceny a musíme počkat na vyúčtování," řekl.

Chrastavská teplárna zatím nestanovila ani zálohy na příští rok. „Nemáme na příští rok s dodavateli uzavřené smlouvy. Někteří se do dneška nerozhodli, jestli s námi smlouvu uzavřít chtějí," uvedl Vedral. I v tom by LTO mohlo firmě pomoci. I když je podle něj zajištění plynu jednodušší, protože doteče až do teplárny, bezpečnější je zásobování LTO. „Protože Česká republika má mnohem lépe diverzifikovány zdroje produktů z ropy než dodávky plynu," řekl. Cena LTO navíc už delší dobu klesá.

Kvůli vysokým cenám energií chtějí i v Chrastavě investovat do alternativních zdrojů, radnice si proto nechala zpracovat energetickou koncepci. Co nejdříve chce podle Canova začít město s instalací solárních panelů. „Jednu z prvních, co chceme udělat, je na střeše mateřské školy v Luční ulici, kde je plochá střecha, která se na využití pro fotovoltaiku přímo nabízí," řekl starosta. Využít plánuje město i dotace, o investicích do alternativních zdrojů energií budou podle něj zastupitelé teprve jednat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, plyn, správa, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chrastavě dokončují zásobníky pro záložní způsob centrálního vytápění LTO  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.