Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Hrádku roste nový domov seniorů. Objekt za čtvrt miliardy poskytne čtyřicet lůžek

Budovaný domov seniorů a domov se zvláštním režimem v Hrádku nad Nisou na Liberecku převezme v budoucnu Liberecký kraj. Za budovu v hodnotě 271 milionů korun zaplatí kraj městu 77 milionů korun, z toho 40 milionů letos a zbytek při převzetí budovy po skončení pětileté doby udržitelnosti projektu.

Na zbylé náklady potřebné na stavbu se městu podařilo získat dotace z evropských fondů, řekl liberecký hejtman Martin Půta. Podle starosty osmitisícového Hrádku Josefa Horinky připravovala radnice projekt několik let. Stavba domova začala loni na podzim, budova bude postavena v takzvaném pasivním standardu plus, což znamená, že víc energie vyrobí, než spotřebuje. „Součástí jsou kromě jiného tepelná čerpadla, fotovoltaické panely, rekuperace," doplnil starosta. Na stavbu se podle něj radnici podařilo získat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a z Operačního programu životní prostředí.

Část lůžek bude určena lidem s Alzheimerem

V domově bude 40 lůžek pro seniory, z toho zhruba pětina bude určena pro klienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou v rámci domova se zvláštním režimem. „Pro město naší velikosti je ale provoz domova se zvláštním režimem náročný, proto jsme domov nabídli Libereckému kraji, který by měl takovou službu zajistit. Pokud budou v zařízení umístěni obyvatelé Hrádku, jsme připraveni se na péči o ně finančně podílet," dodal Horinka. Projekt počítá nejen se službami pro seniory, v areálu bude místo i pro ordinaci lékaře, hotový má být příští rok v červenci.

Podle Půty byla nabídka města výhodná, proto ji kraj přijal. „Tuto mimořádnou nabídku by zřejmě málokdo odmítl. Jsme připraveni jednat s dalšími poskytovateli služeb, ať už jimi budou organizace městské, obecní, neziskové nebo soukromé. Pokud někdo další zajistí takto celkově dobře připravený projekt, stavbu i s jejím vybavením, včetně zajištění financování za pomoci dotace, pak jsme takovému jednání vždy otevřeni," řekl Půta.

V Libereckém kraji je stále nedostatek míst, v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem je podle statistik zhruba 2000 lůžek, podpora navýšení kapacit byla i součástí programového prohlášení současné krajské koalice, v níž se spojili Starostové pro Liberecký kraj s Piráty a ODS. Cílem je dalších 500 lůžek do roku 2024. Kromě stavby v Hrádku nad Nisou investuje kraj do rozšíření kapacit ve svých domovech seniorů a podporuje i soukromé projekty. Největším je plánovaná výstavba domova pro seniory a duševně nemocné se stovkou lůžek v Jablonném v Podještědí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky stavby, správa, sociální, Hrádek nad Nisou, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku roste nový domov seniorů. Objekt za čtvrt miliardy poskytne čtyřicet lůžek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.