Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skončila rekonstrukce silnice na Cimbál u Semil. Náklady přesáhly 126 milionů

Po dlouhých měsících skončila náročná oprava silnice z Podbozkova do Cimbálu, kterou turisté využívají k cestě do Bozkovských jeskyní. Celkové náklady překročily 126 milionů korun.

Tento úsek silnice je klikatý a vede komplikovaným terénem, bylo proto třeba zajistit sjíždějící strmé svahy pod silnicí i nad ní, řekl u příležitosti otevření silnice náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Krajská silnice 288 v úseku Podbozkov - Cimbál je hlavní přístupovou komunikací ze Semil pro obce Bozkov a Jesenný. Zároveň tvoří alternativu k silnici ze Semil do Železného Brodu. Rekonstrukci dvoukilometrového úseku financoval Liberecký kraj. Podle Svitáka byla obtížná i proto, že silnice má řadu propustků a opěrných zdí, které potřebovaly opravu. Na projekt získal Liberecký kraj dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

U stavby kraj poprvé použil Žlutou knihu

Podmínkou dotace bylo podle hejtmanova náměstka vypsání výběrového řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC (FIDIC the Yellow Book) formou „Vyprojektuj a postav". Podobný systém, kdy dodavatel zajistí projektovou dokumentaci i realizaci, do té doby používal kraj jen u demolic v Ralsku, u stavby silnic šlo o pilotní projekt. „Tento systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí. Tam, kde v průběhu stavby dochází k nějakým změnám, umožňuje rychle reagovat," řekl Sviták.

Práce na silnici začaly loni na jaře, v zimním období se zastavily a znovu se dělníci na úsek vrátili letos na jaře. Původní odhad nákladů přesáhl 138 milionů korun bez DPH, díky soutěži se ale cena výrazně snížila. Ušetřené peníze z dotace využil Liberecký kraj k přestavbě nepřehledné křižovatky Ostrý roh v Jablonci nad Nisou na kruhový objezd. Zatímco křižovatka už je od loňského 21. října hotová, práce na silnici z Podbozkova do Cimbálu skončila až teď.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, stavby, Liberecký, Semilsko, Cimbál, rekonstrukce, Semily, Jan Sviták, Liberecký kraj, Státní fond dopravní infrastruktury, Starostové pro Liberecký kraj, Jesenný, Bozkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skončila rekonstrukce silnice na Cimbál u Semil. Náklady přesáhly 126 milionů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.