Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dominanta Turnova potřebuje opravit. Kostel je plný trhlin, navíc má špatnou střechu

Kostel svatého Mikuláše patří mezi nejvýznamnější turnovské dominanty. Původně gotické památce ze 14. století ubírají na kráse trhliny ve zdech. Nutná je také oprava střechy.

Výstavba kostela je spojována se samotným vznikem města. Po požáru v roce 1538 byl kostel přestavěn renesančně. Další přestavba, tentokrát barokní, přišla v 18. století. „V roce 1994 prošel bohatě zdobený interiér restaurováním,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Celkově kraj letos investoval více než deset milionů korun na obnovu památek. 

Součástí kostela je také pětadvacetimetrová čtyřhranná věž, která bývala součástí městského opevnění. Uvnitř kostela se nachází oltář. „Na něm jsou sochy svatého Josefa a Jana Evangelisty s titulním obrazem svatého Mikuláše,“ řekl Mikulička.

V letošním roce podpořil obnovu kostela Liberecký kraj částkou 160 tisíc korun. „Liberecký kraj vyjadřuje svou podporou, že je pro něj stav památek na jeho území důležitý. Myslím, že i díky naší pomoci se postupně jejich situace zlepšuje,“ komentovala náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová. Peníze využije Římskokatolická farnost právě na sanaci trhlin a rekonstrukci střechy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Semilsko, Turnov, kostel, střecha, Kostel svatého Mikuláše, svatý Josef, Jan Evangelista, Liberecký kraj, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dominanta Turnova potřebuje opravit. Kostel je plný trhlin, navíc má špatnou střechu  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.